VIDEO: Kdyby Jarmusch režíroval cirkusovou show. Do Jatek míří zvířata

  • 0
Švédské uskupení Svalbard Company si na sobotu 23. ledna vybralo pražský prostor Jatka78 jako místo pro premiéru svého novocirkusového představení All Genius All Idiot.

All Genius All Idiot je o vnitřním rozporu mezi rozumem a instinktem. „Většinou jednáme na základě racionálního uvažování a city a pudy se snažíme potlačit. Svalbard Company ukazuje, jak je celý tento vnitřní boj nesmyslný a jak podobné a blízké si mohou být jednání génia a idiota,“ popisuje za Jatka78 Klára Nechanická.

„Kdyby Jim Jarmusch režíroval cirkusovou show, vypadala by takhle,“ napsal o chystaném představení Adrian Berry, umělecký ředitel Jacksons Lane Theatre v Londýně. Čtveřice akrobatů propojuje klasické akrobatické disciplíny s divadlem, fyzickou komedií a úchvatnou, občas podivínskou živou hudbou. Svalbard jsou si zároveň i výtvarníky, kostyméry a techniky. Výsledný tvar je díky tomu šokující a poetický zároveň.

Svalbard Company, nebo také „lidská zvířata“, jak si sami říkají, tvoří Tom Brand (Německo), Santiago Ruiz Albalate (Španělsko), J. Simon Wiborn (Švédsko) a Ben Smith (Spojené království). Setkali se na Univerzitě tance a cirkusu ve Stockholmu. Na premiéru naváže 24. ledna první a jediná další pražská repríza.