Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úlet, komentují plán rozvolňování divadelníci. Pomůžeme více než zahrádky

  12:02
Na ministerstvu vidí jen své nemocnice a pacienty. Tak komentuje divadelník a předseda Asociace nezávislých divadel ČR Štěpán Kubišta aktuální vládní tabulku rozvolňování, kde se na divadla a koncerty dostává až ve čtvrtém balíčku. „Dokážeme být přitom výrazně organizovanější a pomoci situaci, než zahrádky, které se staví do přednějších míst,“ upozorňuje.
Rosťa Novák a Štěpán Kubišta jako dvě hlavní tváře kulturního prostoru Jatka78.

Rosťa Novák a Štěpán Kubišta jako dvě hlavní tváře kulturního prostoru Jatka78. | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Aktuální plány rozvolňování mi přijdou jako totální úlet. Dle mého autoři těchto balíčků vůbec nevnímají kontext a realitu, která se děje mimo nemocnice,“ reaguje ředitel pražského kulturního prostoru Jatka78 a předseda Asociace nezávislých divadel ČR Štěpán Kubišta na výhled, který v tabulce rozvolňování představila vláda tento týden.

PŘEHLEDNĚ: Jak se bude rozvolňovat? První otevřou obchody, bary až poslední

„Vnímám to tak, že páni doktoři, kteří se nyní dostali do vedení ministerstva zdravotnictví, nevidí nic jiného než své nemocnice a pacienty. Nevidí, že se lidé po roce plném omezování a zavírání, potřebují nějakým způsobem socializovat a družit. Jen co vysvitne sluníčko, tak se lidé venku sdružují po stovkách, snad po tisících, vidíme to po celé Praze,“ popisuje Kubišta.

Zmíněnou tabulku tvoří šest balíčků s uvedením oblastí, kterých by se postupně mělo rozvolňování opatření týkat. Určující bude počet nakažených. Uvolnění bude vláda upřesňovat vždy v pondělí, ve čtvrtek potvrzovat. 

Až ve čtvrtém balíčku se přitom počítá s možným otevřením divadel a koncertů pod širým nebem; s přísným hygienickým režimem. A to pouze v případě, že předchozí týden bude počet nově nakažených pod 75 nakažených jedinců na 100 tisíc obyvatel. Podle tiskové zprávy ministerstva kultury by se oblasti uvedené ve čtvrtém balíčku mohly podle těchto parametrů otevírat ideálně ve druhé polovině května.

Budeme to dodržovat

„Dokážeme být přitom výrazně organizovanější a pomoci situaci, než zahrádky, které se staví do přednějších míst,“ upozorňuje Kubišta v kontextu toho, že na kamenná divadla dojde ještě později. Ministerstvu zdravotnictví prý už přitom dlouhou dobu nabízí, aby kulturu využili ve prospěch celé věci. 

„Dokáže být organizovaná, dokáže být registrovaná, dokáže propagovat myšlenky a cesty, jako očkování, testování, aplikace, které budou určeny. Již mnoho měsíců při jednáním s ministerstvem zdravotnictví nabízíme pomoc a žádáme jednoduchou věc, pusťte kulturu, řekněte v jakém režimu a my to budeme dodržovat,“ dodává.

„Známe naše diváky, takže vše lze případně dotrasovat. Budeme dodržovat rozestupy a hygienická opatření. Všichni diváci mohou být otestovaní těsně před představením, čímž můžeme pomoci ministerstvu, aby se více testovalo. Případně dohlédneme, aby měli platné očkování,“ slibuje Štěpán Kubišta.

Jatka78 plánují celé léto hrát na holešovickém výstavišti, kde už vyrostlo speciální obří šapitó. Takzvaný Azyl78 vedle produkce Cirku La Putyka nabídne zázemí i dalším pražským scénám. V programu jsou představení Městských divadel pražských či třeba Divadla Na zábradlí.

O vstupenky je obrovský zájem, ale bude se hrát?

Program zde plánují od 24. května. „Kulturní akce musíme prodávat dříve než s denním předstihem. Samozřejmě se budeme aktuální situaci přizpůsobovat, ale prodej jsme museli spustit. V nejzazší variantě program zrušíme a vstupenky s omluvou divákům vrátíme,“ komentuje Kubišta aktuální absenci jasných termínů.

Pátý balíček se pak podle plánu vlády spustí v případě, že bude klesat výskyt nově nakažených pod 50 případů na 100 tisíc obyvatel za týden, nejdříve týden po čtvrtém balíčku. V oblasti kultury by se v takovém případě mohl obnovit provoz divadel, kin, koncertů a dalších kulturních představení uvnitř, i když s omezeními, hygienickým a epidemiologickým režimem a ochranou dýchacích cest. 

Zda se Azyl78 bude řídit dle balíčku pro vnitřní či venkovní produkci, Kubišta do detailů neřeší: „Pokud budou podmínky pro venkovní představení kapacitně a opatřeními výrazně lepší, můžeme ze stanu sundat bočnice a vytvořit pouze střechu nad hlavou.“

„Už to nejsou jen zájmy nás pracovníků v kultuře, ale zájmy široké veřejnosti, která po roce zavření žije už velice dlouho ve frustraci a kulturu potřebuje. Mohu to potvrdit, 20. dubna jsme spustili prodej vstupenek a je o ně obrovský zájem,“ dodává ještě.

FESTAS: Pro nás plán nemění zhola nic

Ke kritice divadelníků se přidávají také pořadatelé hudebních festivalů. „Včerejší oznámení na situaci nic nemění. Sice je známa okolnost, za které dojde k opětovnému rozjezdu jednotlivých segmentů kultury, ale absolutně netušíme, za jakých podmínek. Ty jsou pro nás ovšem klíčové,“ řekl iDNES.cz Marek Vohralík, výkonný ředitel festivalové asociace Festas sdružující 27 členů s největšími tuzemskými hudebními festivaly.

Pro pořadatele je podle Vohralíka totiž naprosto zásadní, zda na festival či koncert bude moci přijít sto, tisíc, pět tisíc nebo neomezený počet návštěvníků.  Například Colours of Ostrava už oznámil posun termínu konání na červenec 2022 a přibývají další odklady. Přesto je naděje, že se letos podaří některé pilotní kulturní akce uskutečnit.

„Zároveň se mluví o hygienických opatřeních. Ze včerejšího vyjádření nevíme, zda do opětovného rozjezdu kultury vstoupí testy, zda bude i nadále platit z našeho pohledu nesmyslné omezení na pouze sedící diváky venku a podobně. Shrnu-li tedy - na naší situaci bohužel včera představený plán nemění zhola nic a zůstává i nadále naprosto nejasnou,“ uzavřel Vohralík s tím, že v pondělí vydají obsáhlejší vyjádření.

Dosavadní snaha byla zbytečná

Během pátku vydalo své prohlášení také České středisko Mezinárodního divadelního ústavu (ITI) zastupující divadelníky a tanečníky. „Zdá se, že naše dosavadní snaha byla zbytečná. Ministerstvo zdravotnictví dostatečně nerozlišuje mezi kulturou venkovní a vnitřní, profesionální a zájmovou. Neuvědomuje si, že pro život celé společnosti je kultura stejně zásadní jako např. sport. Kultura plánuje dopředu, nelze se ve čtvrtek dovědět, že můžeme v pondělí otevírat,“ uvádí se v textu.

Ministerstvu navrhují pět změn. „Nejpozději ke 3. května odstranit zákaz diváka ze všech vládních materiálů. Chceme zatančit v parku pro kolemjdoucí, přečíst dětem pohádku nebo jim zahrát loutkové divadlo. Nejpozději 10. května povolit venkovní kulturní akce za přísných hygienických podmínek a stanovit maximální kapacity. Nejpozději 17.5. povolit vnitřní kulturní akce s omezenou kapacitou za přísných hygienických podmínek,“ požadují mimo jiné.

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

RECENZE: Kdo není s Mirai kamarád, bude mít s jejich albem minimálně 69 problémů

25. dubna 2024

Premium Čtvrté album kapely Mirai nese opět japonský název Tomodachi, což znamená „kamarádi.“ Je hezké, že...

TRENDY V KLIPECH: Mirai rekapitulují, Brixtn vytáhli song z šuplíku

25. dubna 2024  12:22

Skupina Mirai ke svému desátému výročí vydala klip Easy, v němž rekapitulují své působení na...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

RECENZE: Úplně jiný typ krimi. Lesní vrah vysílá zvláštní druh varování

25. dubna 2024

Premium Jedno je jisté: Lesní vrah se žádné tuzemské krimi podle skutečného případu ani zdaleka nepodobá....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...