Z muzikálu Srdcový král (All Shook Up)

Z muzikálu Srdcový král (All Shook Up) | foto: Richard Kocourek

RECENZE: Naivní příběh a Presleyho hity bere Kalich naštěstí s nadhledem

  • 0
Muzikál Srdcový král nabízí skvělé pěvecké a taneční výkony. Jednoduchého příběhu jsou si tvůrci vědomi a vtipně ho shazují.

V ospalém americkém Zapadákově 50. let by se nuda dala krájet. Alespoň dokud do místního baru nevkročí mladík s vyrýsovanými svaly v kožené bundě, který „dokáže napravit rozbité vztahy i jukeboxy“. Ani by přitom o zdejší kraj nezavadil, kdyby jeho motorka nezačala dělat podivné „džigili vigili“.

Tak se dá shrnout úvod děje muzikálu Srdcový král (All Shook Up), jenž měl premiéru v pražském Divadle Kalich. Autor libreta, současný americký dramatik Joe DiPietro, se v tvorbě příběhu, který měl za cíl pospojovat písně Elvise Presleyho, nechal inspirovat Shakespearovým Večerem tříkrálovým.

Zahrnuje i dívku, která se převleče za chlapce, aby předala vzkaz, a do níž se adresátka zamiluje. Nesourodých párů je víc, nakonec každý někoho hledá, všichni po někom touží, včetně upjaté staropanenské starostky.

A tvůrci české verze v čele s režisérem Šimonem Cabanem naivní příběh klidně shodí. Představitel hlavní role a s přehledem nejvýraznější postava na scéně Jan Kříž se tak nebojí přehrávat a pomrkává do publika.

Srdcový král (All Shook Up)

70 %

Divadlo Kalich

premiéra 21. září 2016

režie: Šimon Caban

hrají: Jan Kříž / Přemysl Pálek, Petra Tenorová / Petra Kosková, Petr Vondráček / Zbyněk Fric, Marie Křížová / Ilona Maňasová, Kateřina Šildová / Genny Ciatti, Roman Tomeš / Jan Tenkrát, Petr Kutheil, Kateřina Steiner Pilecká / Markéta Martiníková, Renáta Podlipská / Alena Štréblová a další

To hlavní však berou vážně všichni. Srdcový král oplývá skvělou choreografií (Petra Parvoničová) i bezchybnými hlasovými výkony. Caban scénu založil na otočné stěně, která v mžiku vymění prostředí baru za knihovnu, dílnu či radnici. Dobrý efekt je bohužel trochu monotónní a vzhledem k délce představení (135 minut) se v druhé polovině omrzí.

I když texty Adama Nováka nejsou vždy objevné (ciferník – násilník), čeština nakonec tolik nevadí; nové verze Love Me Tender i Can’t Help Falling In Love zní docela dobře.

Přesto stále platí, že Presleyho úspěch netkvěl jen v dobré hudbě, ale hlavně v jeho charizmatu. To sice Srdcový král napodobit nedokáže, naštěstí to však ví a na nic si nehraje.