Z inscenace Snu noci svatojánské pražského Divadla Na Fidlovačce

Z inscenace Snu noci svatojánské pražského Divadla Na Fidlovačce | foto: Divadlo Na Fidlovačce

RECENZE: Fidlovačka ctí klasika, lián a rozverných barev se však nebojí

  • 2
Divadlo Na Fidlovačce překvapilo moderním zpracováním Shakespearova Snu noci svatojánské. Důsledným zachováním textu však hravý kus potěší i konzervativního diváka.

Lesem plným svěšených bílých lián akrobaticky skotačí pružní elfové se svítícími hlavami, nad nimi se Titánie pomalu probouzí v závěsném loži. Odlesky třpytivých kostýmů, halekavá hudba...

Inscenací Shakespearova Snu noci svatojánské v podání režisérky Kateřiny Duškové se pražské Divadlo Na Fidlovačce vrhlo do vod zcela odlišných od své dosavadní produkce. Tedy ne že by zde dosud inscenovali pouze moderní konverzační komedie – připomeňme vydařený Rok na vsi – jenže scéna s tak silnou vizuální stránkou ofouknutá náznakem nového cirkusu tu prostě ještě nebyla.

Konzervativní publikum se moderního hávu bát nemusí, co se týče obsahu nabízejí jinak na Fidlovačce v překladu Martina Hilského úplnou klasiku věrnou předloze, která nevynechá ani ochotnickou scénu ze samého závěru.

Možná dokonce věrnou až moc, 160 minut dlouhé představení by vzhledem ke komfortu diváků jistě krátit šlo, stačí si vzpomenout na současně uváděný Sen čarovné noci v pražském Národním divadle (recenze zde), který Daniel Špinar osekal tak silně, že se vejde do sta minut a bez přestávky. Aniž přitom cokoli významného vynechal.

Dlužno podotknout, že přes mamutí délku není tahle svatojánská noc nekonečná, vedle zábavného vizuálu tomu pomáhají výkony herců, zejména pak Lukáše Adama ve stěžejní úloze Puka a Jakuba Slacha ve vděčné roli Klubka. Režisérka si dobře pohrála i se čtveřicí Athéňanů, scéně s ringem nechybí švih ani potřebná svatojánská rozvernost. V obou mladých párech pak dámy výrazně přehrávají své mužské protějšky

Sen noci svatojánské

75 %

Divadlo Na Fidlovačce

premiéra 2. prosince 2016

režie: Kateřina Dušková

hrají: Aneta Krejčíková, Elizaveta Maximová, Gustav Hašek, Vincent Navrátil, Lukáš Adam / Jakub Albrecht, Iva Pazderková, Jiří Racek, Jakub Slach / Ctirad Götz, Miloš Vávra, Zdeněk Palusga, David Hák, Josef Zýka, Jáchym Kučera, Dalimil Klapka

Pokud vedle sebe postavíme již zmíněnou současně uváděnou produkci v Národním divadle, působí Špinarův kus aktuálněji, po výtvarné stránce se však produkce Divadla Na Fidlovačce první scéně v rámci svých možností překvapivě vyrovná. Jen ta hlučná hudba odkazující kamsi ke Lvímu králi se do Shakespearova lesa nehodí vůbec.

Přesto bude pro věrného návštěvníka nuselské scény Sen noci svatojánské překvapivým zjevením a třeba i pozvánkou do barevného multimediálního světa současné režie.