Z Bergmanova filmu Sedmá pečeť

Z Bergmanova filmu Sedmá pečeť

V Brně budou hrát šachy se Smrtí. Národní divadlo chystá Sedmou pečeť

  • 0
Národní divadlo Brno převedlo na jeviště mystický film Sedmá pečeť režiséra Ingmara Bergmana. Slavné podobenství zobrazuje cestu středověkého rytíře krajinou postiženou morovou ranou, jeho hledání smyslu života a šachovou partii se Smrtí. Dosud žádná česká scéna Sedmou pečeť nehrála.

Zatímco ve filmu hraje personifikovanou Smrt muž, v divadle ji ztělesní herečka Klára Apolenářová. V češtině je Smrt ženského rodu, řekl režisér Jiří Nekvasil. Divadelníci vycházejí z Bergmanova textu, v němž nesměli dělat žádné razantní úpravy. "Pokoušíme se najít jevištní podobu toho textu, ale nebudeme dělat kopii filmu," uvedl Nekvasil.

Bergmana inspirovaly středověké morality a kostelní malby, které viděl, když v dětství cestoval s otcem po Švédsku. Smrt, která si přichází pro Rytíře po jeho návratu z křížových výprav, má v Bergmanově podobenství lidské slabosti a zlomyslnou radost ze strachu, který v lidech vyvolává. Rytíř jí nabízí šachovou partii. Získává tak čas k hledání ztracené víry v Boha i smyslu života.

Scénu navrhl Daniel Dvořák, kostýmy Marta Rozskopfová. Hudbu, která stejně jako světlo plní v inscenaci důležitou úlohu, složil David Smečka. Roli Rytíře svěřil režisér Pavlu Douckovi. Panoše Jönse ztělesní Vratislav Běčák a kejklíře Jofa Jakub Šafránek. Premiéra bude 8. února v Mahenově divadle. Do konce sezony má divadlo na programu ještě sedm repríz.

,