S DV8 prožijete nejšťastnější den svého života

- DV8 (Dance and Video 8) Physical Theatre vzniklo jako nezávislé uskupení tanečníků, kteří byli nespokojeni s pravidly, která vládla a jež se mladým umělcům snažila vštípit model, jak by měl moderní tanec vypadat. Dodnes tak DV8 zaranžovalo jedenáct samostatných představení, s nimiž objelo celý svět.Kromě samotného tance, který má podle souboru především reflektovat součastnost, se DV8 věnuje tvorbě videofilmů, které vznikají během jejich vystoupení při každém turné. Tři z nich byly oceněny mezinárodními televizními cenami.

Pro každé představení hledá DV8 nové pojetí a cesty. Společně s designery a hudebními skladateli vynalézají stále nové způsoby, jak nejlépe spojit lidské tělo v pohybu s architekturou a hudbou. Cílem je vždy snaha prostřednictvím pohybového umění vyvolat v divácích zamyšlení nad obecnějšími otázkami a problémy současného člověka.

DV8 Physical Theatre však nezůstává pouze u tance, ale pracuje i s filmem. Lidé z DV8 zkoumají, jak je možné využít vizuální média v souvislosti s tancem. Asi největší úspěch zaznamenal  u publika i kritiků film Enter Achilles z roku 1995.

V čele celého uskupení stojí od roku 1986 režisér Lloyd Newson, který ovlivnil klíčovým způsobem nejen tvář DV8, ale  celkově soudobý moderní tanec. Právě pod Newsovým vedením DV8 obdrželo několik britských, ale i mezinárodních cen jak za taneční představení, tak i za řadu filmů.

Newson se při práci soustřeďuje na to, aby pohybu těla vtiskl myšlenku, sdělení, které se nejčastěji týká sociálních otázek.

Kromě práce s DV8 Newson řídil taneční semináře po celé Británii, ale také ve zbytku Evropy, Austrálii a Jižní Americe.

V letech 1981 až 1985 spolupracoval Newson jako choreograf a tanečník v Extemporary Dance Theatre s takovými choreografy jako je Karol Armitage, Michael Clark Daniel Larrieu nebo Dan Wagoner.


Témata: Umělec