Režisérka Jana Burkiewiczová během příprav představení Růžový samuraj na Sněžce

Režisérka Jana Burkiewiczová během příprav představení Růžový samuraj na Sněžce | foto: Vojtěch Veškrna

Žádní spidermani a supermani. Děti hledají hrdiny v okolí, říká režisérka

  • 0
Tři sta čtyři dětí stojí za vznikem představení Růžový samuraj / Příběh zuřivého větru, které soubor Burki&com představí 5. listopadu v Trutnově a následně 11. listopadu v pražské La Fabrice.

Ústřední postava uskupení, režisérka Jana Burkiewiczová, totiž přes půl roku ve školách po celé republice sledovala, jak dnešní děti vnímají hrdinství.

„Otázka zněla: Kdo je pro tebe hrdina a proč? Děti nám psaly slohové práce, kreslily obrázky. Často záleželo na pedagogovi, jak téma uchopil. Skvělé byly například výtvarné dílny, kde mě řada dětí překvapila výraznou výtvarnou zkratkou, nebo pohybové workshopy, které jsem vedla v několika školách a jejichž cílem bylo zkoumání práce dětí v kolektivu včetně vyvolání soutěživosti,“ vysvětluje režisérka svůj postup. 

„Trochu jsem se obávala, že budeme zavaleni supermany a spidermany, ale to se vlastně nestalo. Děti mnohem častěji vnímají za hrdiny svou rodinu, silné osobnosti naší historie, lékaře a často i sebe sama za to, že dokážou čelit tlaku systému, který oceňuje výkon a nedává prostor pro chybu,“ líčí režisérka.

Mezi dětskými kresbami pak narazila na postavu Růžového samuraje.

„Bojovník silný a nepřemožitelný s mečem v ruce, zahalen do růžové, která je symbolem čistoty, nevinnosti a touhy po dokonalosti. Kresba, která mne svou zkratkou nadchla a já si uvědomila, že těžko můžeme vymyslet lepší symbol pro naše představení,“ popisuje hlavní motiv výsledného představení, kde vystoupí sedm performerů a které se pohybuje na prostupném pomezí současného tance, nového cirkusu a fyzického divadla.

„Děti nás přivedly k základnímu vymezení hodnot hrdiny v současném světě a také k možnosti hravé práce se symbolem a zkratkou, kdy se třeba strach může stát obrem, ale přesto jej můžeme přemoci. I díky tomu má Růžový samuraj i svůj příběh, který je sice spíš symbolický, ale klasickou osu hrdinského eposu vztahuje k současné společnosti,“ dodává ještě Burkiewiczová k představení.

Velčovský i Ptáčková

Autorem scénografie je designér Maxim Velčovský, pro kterého je to první podobná práce.

„Respektoval potřeby tanečního představení, a tak se zcela vyhnul tomu, aby scénu zanesl předměty. Místo toho navrhl základní prostor a scénografické prvky vložil do rukou tanečníkům, aby s nimi sami mohli pracovat. O další objekty tak rozšířil třeba činely, o kterých jsem od počátku věděla, že s nimi chci pracovat,“ popisuje režisérka. 

Rovněž upozorňuje na práci módní návrhářky Petry Ptáčkové: „Kostým Růžového samuraje celý sestavila z dětských autosedaček.“ Představení doplní živá hudba v podání písničkáře Dominika Zezuly, bubeníka Michala Budinského a operního pěvce Libora Kasíka. Autorem scénické hudby je Jiří Konvalinka z Vložte kočku.