Iva Janžurová ve hře Audience u královny (2015)

Iva Janžurová ve hře Audience u královny (2015) | foto: Martin Špelda, Národní divadlo

Ivu Janžurovou čeká premiéra, poté přijde do pořadu Rozstřel

  • 0
Populární herečka Iva Janžurová se chystá na svou první režii v pražském Divadle Kalich. I o tom bude mluvit v pořadu iDNES.tv Rozstřel. Z důvodu nečekaného natáčení však musela původní termín posunout. Už položené dotazy čtenářů zodpoví později. Nejdřív však až po premiéře, která se uskuteční ve čtvrtek.

Iva Janžurová se za své dvě zatím poslední velké divadelní role dočkala velkého uznání veřejnosti i kritiků. Její Alžběta II. v Audienci u královny byla stejně jako Sarah Bernhardtová v Božské Sarah navržena na Thálii.

Zatímco v prvním případě Janžurová ocenění odmítla, aby měly šanci jiné herečky, v případě Sarah se už nominovat nechala. Možná to bylo kvůli pražskému Divadlu Kalich, kde hru nastudovala. Právě sem totiž ve čtvrtek přichází i se svou režijní prvotinou, kterou bude Báječná neděle v parku Creve Coeur od Tennesseeho Williamse.

Janžurová si v komedii o čtyřech ženách také zahraje, více prostoru však dostanou Lucie Žáčková, Sabina Remundová a Barbora Munzarová. Janžurová se ve Williamsově kusu objevila už v osmdesátých letech v Divadle na Vinohradech, tehdejší inscenaci režíroval její partner Stanislav Remunda. Ze hry se tak stává rodinná tradice, do nynější verze Janžurová obsadila společnou dceru Sabinu.


Britská královská rodina