Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pak přijde děkovačka a je ticho. Novák hýří nápady i za nouzového stavu

  16:59
Nouzový stav mu zcela narušil plány. Představení Cesty, největší show v dějinách Cirku La Putyka, který měl završit dosavadních deset let a který byl týden od zahájení zkoušení, museli posunout o rok. I za kulturní krize ale Rosťa Novák srší energií a vedle streamů či přenosů posílá akrobaty pod okna diváků.
Z generálky představení Black Black Woods

Z generálky představení Black Black Woods | foto:  Dan Materna, MAFRA

Pokud se přitom nějakým způsobem opět nerozjede běžná divadelní produkce, hrozí jeho Cirku La Putyka, že v současné formě vydrží sotva do srpna. „Nebudeme si moci dovolit zaplatit jediného člověka. Mohl bych to udělat stejně jako Cirque du Soleil, kteří propustili většinu týmu a připravují se na bankrot, ale my na to nechceme jít jen přes finance,“ popisuje šéf souboru Rosťa Novák. 

„Stáhli jsme si honoráře na šedesát sedmdesát procent. Od června už to ale budeme muset osekávat a v srpnu by už nebylo z čeho. Ale to si vůbec nepřipouštím, jedeme dál a tvoříme. Pod rouškami se všichni snažíme usmívat, být pozitivní a pomáhat,“ zdůrazňuje.

Potlesk přes monitor

Přes všechny komplikace má totiž Novák spoustu nápadů, jak o publikum nepřijít. Cirk La Putyka byl ostatně mezi úplně prvními soubory, které v březnu pružně zareagovaly a začaly nabízet program na internetu. „Říkal jsem si, že se nyní nemůžeme hroutit a že se musíme velmi rychle dostat k divákům jinak. Máme tu herce ze zahraničí, zkoušeli jsme dlouho, pojďme to teď odehrát. Dvacet čtyři hodin trvalo, než jsme sehnali kameramany, připravili stream a dali vše vědět veřejnosti. Hned ten den jsme pak přemýšleli, co budeme dělat dál,“ popisuje Novák, jak vznikl nápad odehrát plánované představení Memories of Fools bez diváků a zároveň jej streamovat.

„Hraješ představení dvě hodiny naplno pro prázdné hlediště. Pak přijde děkovačka a je ticho. Jenom kamera obchází obličeje artistů a oni se snaží tvářit, že tam sedí těch tři sta šedesát diváků. A vůbec přitom netuší, že na ně v tu chvíli kouká šedesát tisíc lidí,“ popisuje Novák emotivní závěr prvního přímého přenosu, který Cirk La Putyka nachystal hned v prvních březnových dnech plných začínajících omezení. 

„Nikdo z nich to nevěděl. A my jsme u počítačů sledovali, jak lidé posílají emotikony potlesku v takovém množství, jakoby seděli v Jatkách až po střechu. Posílali i fotky, jak stojí a děkují přes monitory a televize. To bylo hrozně nakopávající a pozitivní,“ přibližuje Novák zásadní moment, který přispěl k tomu, že jeho novocirkusový soubor téměř okamžitě zahájil internetovou platformu Cirk La Putyka (A)live, kde udržuje kontakt s diváky a neustále nabízí něco nového.

„První krok bylo hraní pro prázdné jeviště. Pak ale už nebylo možné ani to, tak jsme zveřejnili záznam představení, který původně neměl spatřit světlo světa. Ovšem i když pouštíme záznam, děláme k tomu živý stream, aby zůstala alespoň špetka živé kultury. K tomu jsme dále vytvořili aktivitu Homework - posíláme umělcům po celém světě konkrétní zadání, co mají připravit. My to pak zpracujeme, sestřiháme, upravíme zvuk a v neděli odvysíláme s živým komentářem Jiřího Kohouta, který dlí v Malaze. Takhle máme program až do konce dubna,“ popisuje Novák a hlásí, že se o „homework“, tedy domácí úkol, už hlásí cizí akrobaté z celého světa. 

Pokud není zrovna v Praze, připravuje přitom Novák veškeré on-line aktivity souboru z jihočeských Komářic, kde využívá zázemí uměleckého prostoru Rezi.Dance.

Jedeme dál. Kulturu nezastavíš

Dalším krokem tak byl projekt #kulturunezastavis, kdy se soubor pokoušel dostat umění do ulic, aniž by přitom porušoval nařízení a omezení. Prahu tak brázdilo auto s akrobaty a hudebníky, kteří hráli pro diváky v oknech a na balkonech. „Když diváci nemohou do divadel, jde divadlo za diváky v jejich domovech,“ znělo motto akce.

„Za poslední týden jsme odehráli dvacet koncertů, v ulicích vystupovali akrobaté a tanečníci, vyslali jsme pojízdné kino do Benešova. Tento týden projedeme opět Prahou, ale tentokrát v noci, s vážnou hudbou a tanečníky,“ popisuje Novák. „Pojedeme i Příbramí. Další týden pak plánujeme plovoucí stage na Vltavě. Jedeme dál. Kulturu nezastavíš,“ pokračuje.

„Snažíme se prostě něco vymyslet, abychom přenášeli pozitivní energii alespoň na ty, co budou koukat z oken. Je to jediná cesta,“ popisuje Novák, který tuší, že i když se karanténa uvolní, nebude regulérní návrat do divadel snadný a rychlý. „Režisér Maxim Komaro pro nás proto připravuje premiéru Kaleidoskop, představení, které se bude hrát jen venku a které bude obsahovat úplně nové akrobatické kusy, které jsme dosud nedělali. Připravujeme dále i tour po České republice, představení by mělo být možné odehrát na náměstí, na pláži, na koupališti, v lese, kdekoli…,“ hýří nápady šéf souboru.

Cesty odloženy

Z původních plánů La Putyky přitom nezbylo nic. Chystaný mezinárodní gigantický projekt Cesty se čtyřiceti artisty a pěti režiséry, který měl obsadit pražský prostor O2 universum právě v těchto dnech, se nakonec přesouvá o celý rok. Nově je v plánu 23. - 25. dubna 2021. „Příprava trvala dva roky. Byli jsme týden před začátkem zkoušení, vyráběla se scéna, sjížděli se zahraniční artisté… To k čemu směřujeme, co má shrnout celých deset let, se najednou rozplyne. Před deseti lety bych se zhroutil a říkal si, že smysl mého života zmizel,“ popisuje Novák a dodává, že v nynější celosvětové situaci má na takovou komplikací patřičný nadhled.

Trochu nejasnější je osud projektu Don’t Quijote, kde se měl v režii dua SKUTR a spolu s Jiřím Kohoutem Rosťa Novák objevit čistě jako herec. Premiéra se přitom pro Novákovy zdravotní problémy posouvala už dvakrát. „V klidovém režimu jsem už od září. Jediné, co jsem za tu dobu odehrál, byla derniéra Black Black Woods a jednou jsem se postavil na jeviště v Up nad Down Symphony,“ popisuje Novák. „Obnovená posunutá premiéra měla být 20. července, což je myslím nereálné,“ uvažuje, ale dodává, že on i duo SKUTR přesto s uvedením počítají.

„Všichni čekáme, jak to bude. A proto musíme mít v hlavě plány nejen na den, týden, měsíc i rok dopředu, ale pro jistotu ještě všechno ve třech verzích. Ale doufám, že nás bude víc a víc v ulicích, že dokážeme lidi bavit, že dokážeme pomáhat tím, co umíme. Že dokážeme pomáhat na potřebných místech. Že i v těchto podmínkách dokážeme tvořit, být připraveni a přivítat diváka i třeba pod širou oblohou,“ uzavírá.

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

KOMENTÁŘ: Kdo půjde do televize ve tři ráno a pro koho se bude vysílat

23. dubna 2024

Premium Zpravodajský kanál České televize ČT24 začne od května živě vysílat čtyřiadvacet hodin denně, nově...

RECENZE: Děti berou za srdce, ale svatá Montessori polepší i kurtizánu

23. dubna 2024

Na rovinu, životopisný snímek Maria Montessori mává praporem emancipace tak vehementně, že mužské...

Neúnavný Budžes a další velké role. Barbora Hrzánová slaví šedesátiny

22. dubna 2024  17:10

Herečka Barbora Hrzánová, která se narodila 22. dubna 1964, dostala do vínku výrazný komediální i...

Dobrodružná cesta. Jiří Havelka bude novým uměleckým šéfem Dejvického divadla

22. dubna 2024  16:12

Dejvické divadlo bude mít od roku 2025 nového uměleckého šéfa, stane se jím režisér, scenárista a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...