Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Roman Zach: Nechci se stát hvězdou

  12:08
Divadlo Komedie uvedlo premiéru Rekonstrukce, adapataci románu Zaslepení německého prozaika Eliase Cannettiho. "Každý člověk je hudební nástroj. Každé slovo je nota. Každá věta fráze. Pokoušíme se takto naučit hrát," komentoval představení v rozhovoru se čtenáři iDNES herec Roman Zach.
Rekonstrukce

Rekonstrukce - Fotografie ze zkoušek představení Rekonstrukce, které od soboty 8. května uvádí Divadlo Komedie. | foto: Divadlo Komedie

Odpovědi herce Romana Zacha najdete ZDE

Zach také odmítl, že by měl být hvězdou. "Nechci se zatím stát rockovou ani žádnou jinou hvězdou," odvětil na jeden z dotazů.

Hlavními motivy Rekonstrukce jsou lidský cynismus a vůle člověka skoncovat se životem. Autorem přepisu novely do divadelní řeči je David Jařab, který rovněž představení režíroval.

"Inscenace Rekonstrukce v Divadle Komedie je scénickým oratoriem - tedy hudebně dramatickým dílem, které je prostorově i zvukově komponováno jako aleatorní hudební skladba (pozn. red. používá princip náhody) a pracuje is mluveným slovem jako svého druhu hudebního projevu," uvedl David Jařab.

Příběh dramatu, který se podle hlavního tvůrce zaměřuje především na "překlad" pocitů Canettiho románu, se odehrává převážně na běžně veřejnosti dostupných místech jako je soud, pošta, nemocnice či banka. Jejich prostředí prý vytváří pocit nepochopitelného, traumatického ale i organizovaného prostoru.

Speciální přílohu iDNES Divadlo Komedie čtěte ZDE

„Tématem Rekonstrukce je snaha o průzkum vůle k řádu – tedy mentálního fašismu, který je navíc rámován skutečností, že se celá „rekonstrukce“ odehrává v hlavě ústřední postavy jen několik minut před sebevraždou. V pozadí zůstává motiv osudu člověka, který žije pouze knihami a duševní prací a jehož totální nezpůsobilost k praktickému životu z něj činí snadnou kořist," dodal Jařab.

V hlavní dvojroli profesora Richarda Krause a doktora Karla Krause se představí Roman Zach. V další úlohách budou mít diváci možnost shlédnout výkony Evy Leinweberové, Martina Fingera, Hynka Chmelaře a célé řady dalších hreců. Hudbu k Rekonstrukci složil Petr Haas. Nejbližší a zároveň jediná repríza představení v této sezóně je na programu divadla 28. května.

ROMAN ZACH

se narodil v roce 1973. Po absolvování Střední průmyslové školy stavební začal studovat architekturu na ČVUT a herectví na DAMU. Po roce souběžného studia obor architektury zcela opustil a věnoval se pouze herecké práci. Se svými mírami: 204 cm výšky a nohou č. 47 je na scéně nepřehlédnutelný. A nejen tam.

Po DAMU dostal angažmá v pražském Činoherním klubu, v Národním divadle a posléze v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. V současnosti působí jako herec na volné noze. Stále se však vrací do divadla Komedie, kde má nejvíce práce. Pro některé inscenace divadla Komedie složil scénickou hudbu – např. Antiklimax v režii Dušana D. Pařízka, Kvartet téhož režiséra, Proměnu v režii Arnošta Goldflama (3. června bude mít tato inscenace v divadle Komedie derniéru) či Staré mistry s hvězdným obsazením – Karel a Marian Rodenovi -, kteří budou mít premiéru 4. června. Hlavní jeho práce však spočívá v herectví. V divadle Komedie se objevuje např. v úspěšné inscenaci Kanibalů Georga Taboriho, v Kvartetu Heinera Müllera ztělesňuje postavu Valmonta známého z příběhu Nebezpečných známostí a na začátku května měla premiéru inscenace s názvem Rekonstrukce (oheň v hlavě), kde přestavuje hlavní postavu prof. Krause. I v budoucnu se s Romanem Zachem budeme v divadle Komedie setkávat, a to např. v připravované hře Rolanda Schimmepfenniga Předtím/potom, která bude mít premiéru na začátku příští sezony, v září 2004.

Kromě hraní v divadle má za sebou také několik televizních filmů (Hodina tance a lásky v režii Viktora Polesného, Město bez dechu v režii Ivana Pokorného, na podzim se v České televizi objeví seriál s názvem Hop nebo Trop v režii Jiřího Chlumského, kde hraje roli Mikuláše) a dva filmy celovečerní (Únos domů v režii Ivana Pokorného a Vaterland, lovecký deník v režii Davida Jařaba, který bude mít premiéru v srpnu 2004).

Autoři:

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

Byli jsme parta naprostých žabařů, říkají hvězdy Červeného trpaslíka

20. dubna 2024

Premium Hosty letošního ročníku svátku komiksů, sci-fi, fantasy a vůbec popkultury Comic-Con byli i britští...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...