Z muzikálu Jeptišky | foto: Divadlo Na Fidlovačce

RECENZE: Zdrogované Jeptišky z Fidlovačky mají spád a dobře baví

  • 7
Pražské Divadlo Na Fidlovačce uvedlo komediální muzikál Jeptišky jako druhou premiéru sezony. A představení v režii Lumíra Olšovského má správný drajv.

Celé to způsobilo kuchařské umění řádové sestry Julie. Do salámové polévky přidala nevědomky kapku ostřejší přísadu – botulin – a dvaapadesát nebohých jeptišek se po večeři v tichosti odporoučelo na nebesa. S obličejem v talíři.

Protože přeživší sestřičky neměly dost financí na to všechny ubohé zesnulé pohřbít (zatím skončily v mrazáku), rozhodla se Matka představená uspořádat dobročinnou show a vydělat tak poněkud světsky finance na poslední rozloučení s nimi.

Z muzikálu JeptiškyZ muzikálu Jeptišky

Z muzikálu Jeptišky

Muzikál Jeptišky amerického spisovatele Dana Goggina patří k oblíbené divadelní klasice. A není divu. Řádové sestry, které předvádějí zábavnou show, aby se mohly jejich otrávené kolegyně přestěhovat z lednice do země – lepší námět na komediální "hru se zpěvy" by člověk sotva pohledal. Komický potenciál muzikálu se rozhodlo v této sezoně otestovat i pražské Divadlo Na Fidlovačce. A úspěšně.

Skládací Ježíšek do kabelky

Námět o pěti cudných i méně cudných jeptiškách, které někdy až na jevišti objevují své tajné sny a touhy, funguje opravdu skvěle. Režie hudebního představení se ujal Lumír Olšovský a pojal ji ve velkém stylu a precizně, což se vyplatilo.

Povedené písňové texty Miroslava Hanuše, promyšlené gagy a některé velmi zdařilé vtípky baví diváka od začátku do konce. A dokonce i o přestávce – jeptišky se snaží vydělat prodejem skládacích Ježíšků do kabelky. Za dvacet korun? Nekupte to...

Z muzikálu Jeptišky

Pěvecky v Jeptiškách exceluje energická Sandra Pogodová, jejíž hudební vystoupení mají neuvěřitelný odpich. Oproti ní je Zora Jandová jako Matka představená pěvecky trochu nevýrazná. Ta to však vyvažuje komediálním talentem.

Chuť si něčeho šňupnout

Ludmile Molínové párkrát při premiéře unikl falešný tón, ale této zkušené jeptišce od rány, která "ze své mošničky" tahá celý večer vtipy s náboženskou tematikou, je jistě možné lehkou disharmonii odpustit.

Jeptišky v Divadle Na Fidlovačce zkrátka mají správný drajv a pár slabších momentů proto výsledný dojem rozhodně nepokazí. Ať už jde o chechtací scénu zdrogované Matky představené, která je tak dlouhá, že má člověk chuť si taky něčeho šňupnout, nebo komediální situace, jež působí trochu nedotaženě a jakoby na půl cesty. I tak jsou Jeptišky důstojná zábava.

Dan Goggin: Jeptišky
Divadlo Na Fidlovačce, Praha, režie Lumír Olšovský
Délka představení 135 minut, premiéra 11. listopadu
HODNOCENÍ MF DNES: 70 %