Radní Richter: Nepodporujeme kulturu průměrné české lůzy

  • 441
Radní Milan Richter (ODS) se stal nepřítelem českých umělců. Brání totiž nový systém rozdělování peněz na kulturu v hlavním městě. "Pokud ve videu vidíte nějakou podobu, tak je čistě náhodná," řekl v on-line chatu se čtenáři iDNES.cz ke skladbě, v níž ho DJ Milan srovnává s Miloušem Jakešem.

ODPOVĚDI MILANA RICHTRA NAJDETE ZDE
 
Nová grantová politika pražského magistrátu podle divadelníků nedostatečně rozlišuje mezi komerčními subjekty a tvorbou neziskových organizací a diktuje cenu vstupného.

"Hlavní město Praha podporuje kulturu velmi silně. Granty rozdělují odborníci a nikoliv politici. Nemyslím si, že podporujeme kulturu průměrné české lůzy. Odmítám přistoupit na tvrzení některých divadelníků, že člověk, který se dívá na TV Nova, Prima nebo čte Blesk, AHA a Šíp, je hlupák," napsal v on-line rozhovoru Richter. 

Radniční výbor pro kulturu letos vyčlenil 50 milionů ze svého rozpočtu, které mezi divadla rozdělí úměrně k počtu prodaných vstupenek, což podle provozovatelů divadel položí menší scény. Prvním, kdo bez dotací nepřežil, je divadelní spolek Kašpar. Jeho šéf Jakub Špalek už oznámil ukončení provozu.

popisek Zpívalo se za granty
u Národního divadla začaly Dny neklidu

Proti radnímu demonstranti vyrazili s transparenty před pražský magistrát na Mariánském náměstí. V neděli sedmihodinovým koncertem odstartovaly Dny neklidu, které opět vyvrcholí protestní akcí u magistrátu, tentokrát 29. května.

Radní připustil, že by mohl být grantový systém pozměněn. Nyní čeká na náměty divadelníků. Ti se mají s vedením města sejít ve středu 28. května u kulatého stolu.

"Deklaroval jsem, že cesta vede přes jednání u kulatých stolů a k dohodě všech. Není možné, aby jedna skupina divadel získávala všechny peníze a ostatní nic. Pokud si tato nátlaková skupina myslí, že demonstracemi a křikem na náměstí bude mít lepší vyjednávací pozici u kulatých stolů, tak se velmi plete," vzkázal Richter.

popisek Richter couvá, čeká na návrhy
vyjednávání pokračují u kulatého stolu

Petici Za Prahu kulturní, čítající dnes už 23 tisíc podpisů, v níž signatáři kritizují mimo jiné nepřipravenou transformaci městských divadel, doprovodil trackem neznámý DJ Milan. Radnímu Richtrovi věnoval skladbu, v níž se prolínají jeho slova s projevem Milouše Jakeše.

DJ Milan o grantech