Z příprav inscenace Putinovi agenti

Z příprav inscenace Putinovi agenti | foto: Michal Hančovský

Putinovi agenti. Jediný usvědčený ruský špion v naší armádě míří na scénu

  • 5
Na pomezí filmu a divadla se pohybuje novinka Putinovi agenti, kterou v úterý poprvé uvedou v pražském prostoru Jatka78. V hlavní a jediné roli multimediálního představení v režii Petry Tejnorové se objeví Petr Vančura.

Soubor Temporary Collective v čele s režisérkou Petrou Tejnorovou vychází ze stejnojmenné knihy Ondřeje Kundry, kde je oslovil příběh Roberta Rachardža, jediného usvědčeného ruského agenta u nás po roce 1989. 

„Nás zaujal konkrétní lidský příběh. Případ zmizelého plukovníka doslova nesl kontury hollywoodského velkofilmu, ale přitom se odehrál v roce 2009 u nás. Toto poznání, že Rusko agenty staré školy nadále využívá, pro mě bylo zlomové,“ popisuje režisérka, která vedle autora knihy oslovila i řadu dalších novinářů, politiků či expertů v oboru bezpečnosti a dezinformací. 

„Zkoušeli jsme také kontaktovat šéfa tehdejší vojenské rozvědky Ondřeje Páleníka a majorku Vladimíru Odehnalovou, ale setkání odmítli s odůvodněním, že jsou vázáni mlčenlivostí. I po deseti letech se totiž objevují nové informace,“ popisuje režisérka.

Tejnorová se s nadžánrovým spojováním filmu a divadla zabývá dlouhodobě. právě v Jatkách třeba před lety uvedla specifickou inscenaci Nick. „U projektu Putinovi agenti jsem si kladla otázku, jak s filmovým a obecně obrazovým materiálem pracovat v době, která je vizualitou zcela přehlcena, v době kdy internet, informace a kamery jsou novým typem zbraně,“ uvažuje tvůrkyně. 

„Naši Putinovi agenti tak vyústili v živé kino, kde se akce odehrává doslova na dosah ruky. V příběhu o Robertu Rachardžovi účinkuje jeden herec a v komparzu se objeví tak trochu celá naše země a její občané,“ vysvětluje.

Obrnit se

Jediným průvodcem multimediálním večerem tak bude herec Petr Vančura. Svou roli popisuje jako schizofrenní. „Zastávám totiž nejenom roli divadelního a filmového herce, který si hraje na to, že je někým jiným, ale i jakéhosi moderátora celého večera,“ přibližuje. 

„Představení je z velké části formou live cinema, divák je tedy přímým svědkem natáčení,“ dodává Vančura. „Osciluje mezi naprostou improvizací a požadavkem naprosté přesnosti, která je vyžadována mnoha, i čistě technickými faktory,“ popisuje náročnost svých hereckých příprav. „Takže abych vyloučil nepřesnosti, vše si projdu a zkontroluju, jako před startem letadla. Proti trémě z improvizační části, mi pomáhá obrnit se ohromnou, až nestydatou, mírou těšení se. A než vyjdu na scénu, tak si vždycky zopakuji, že ať se stane cokoliv, o zážitek nepřijde nikdo,“ ubezpečuje herec.

Novinka se na Jatkách dočká tří uvedení, po úterní premiéře následují reprízy ve středu a ve čtvrtek.