Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Puberťačka“ Thálie myslí na Kratinu i Stašovou

  17:23
Divadelní ceny Thálie slaví jubilejních patnáct let. "Přestože jde o puberťačku, dělá svým rodičům radost," usmál se prezident herecké asociace Václav Postránecký, než odtajnil letošní nominace.
Nominace na Thálie - Simona Stašová a Vladimír Kratina - Restaurace Mánes,

Nominace na Thálie - Simona Stašová a Vladimír Kratina - Restaurace Mánes, Praha (30. ledna 2008) | foto: Lukáš BíbaiDNES.cz

Trofeje se budou jako vždy rozdávat ve čtyřech hlavních kategoriích - činohra, opera, opereta a muzikál a balet. Zkrátka nepřijdou ani mladí umělci do třiatřiceti let, laureáti ceny za celoživotní mistrovství a zvláštní ceny kolegia.

V činoherní oblasti měla dvanáctičlenná porota těžké rozhodování. "Zhlédli jsme více než sto padesát představení a skutečně nebylo lehké vybírat," přiznala předsedkyně Jana Paterová.

Nominace na Thálie - Simona StašováZ debat se vylouply nominace pro členku pražského Divadla v Dlouhé Helenu Dvořákovou za "vysoce stylizované a vášnivé" ztvárnění titulní role v Senekově hře Faidra a pro Simonu Stašovou za roli Evy Mearové ve hře Drobečky z perníku.

"Simona Stašová ukázala, že i tak obehraná role, ve které si všichni pamatujeme paní Jaroslavu Adamovou, se dá zahrát znovu a netradičně," kvitovala Paterová výkon Stašové na scéně příbramského divadla.

Třetí nominovanou v této kategorii je pak Alena Sasínová-Polarczyk za výkon v jedné z nejkrásnějších Čechovovských rolí - Iriny Akadinové ve hře Racek. Divadelní příznivci ji mohou vídat na Komorní scéně Aréna v Ostravě.

Nominace na Thálie - Vladimír KratinaZa muže se z činoherních nominací radují Vladimír Kratina, Norbert Lichý a Erik Pardus. Kratina porotu zaujal kreací v roli hospodského Flahertyho v inscenaci Hrdina západu na jevišti pražského Činoherního klubu. "Jeho opilecká scéna by si zasloužila studii," podotkla Paterová.

Lichý má šanci získat trofej za roli Dodgeho v inscenaci ostravské Arény Pohřbené dítě. Pardus pak aspiruje na držitele Thálie za hlavní roli ve hře Smrt Pavla I., kterou uvádí městské divadlo Brno.

Šanci má klasika i moderna
V kategorii mimořádný mužský jevištní výkon na poli opery se rozhodne mezi Martinem Gurbaľem, jehož sedmičlenná operní porota nominovala za titulní roli v inscenaci Potrestaný prostopášník aneb Don Giovanni na scéně Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a Gialucem Zampierim.

Ten se na tiskovou konferenci nemohl dostavit kvůli pracovním povinnostem v rodné Itálii. I tak alespoň písemně poděkoval za nominaci na Thálii za hlavní roli v opeře Cyrano de Bergerac, uváděné také v ostravském Národním divadle. Nominace nebyla překvapením - ostravského Cyrana totiž odborná veřejnost označuje za událost divadelní sezony.

Nominace na ThálieNominace na Thálie - Petr ŠtěpánNominace na Thálie - Václav PostráneckýNominace na Thálie - Václav Postránecký a Simona Stašová

V ženské kategorii svedou boj Anda-Louise Bogza, která zaujala úlohou Minnie v Pucciniho Děvčeti ze západu v pražském Národním divadle a Maida Hundelingová, kterou porota navrhla za ztvárnění Senty ve Wagnerově Bludném Holanďanovi, jak jej nastudoval soubor ústeckého Severočeského divadla opery a baletu.

Zajímavě se vyvinuly nominace v kategorii balet, pantomima a jiný hudebnědramatický žánr. Hned dvakrát se totiž mohou radovat členové souboru současného moderního tance DOT 504. Cenu si totiž mohou odnést Helena Arenbergerová za výkon v představení Holdin´ Fast a Petr Opavský za hlavní roli v Heaven Is The Place...

Trofeje se ale mohou "rozlétnout" i do národních divadel v Ostravě - zde má šanci Lukáš Lepold za Macbetha - i v Praze. Tady zaujal Michal Štípa v hlavní roli představení Brel - Vysockij - Kryl.

Zkrátka nemusí přijít ani Národní divadlo v Brně, které výkonem v baletu Spartakus reprezentuje Jana Přibylová, nebo pražská Státní opera. Zde má šanci Nikola Márová za Odettu v klasice Labutí jezero.

Čarodějky versus Čardáš
Nominace na Thálie - Pavla BřínkováV kategorii opereta-muzikál se nominace rozdělily mezi dvě inscenace; Čardášovou princeznu v Hudebním divadle karlín a Čarodějky z Eastwicku na muzikálové scéně Městského divadla Brno.

Kálmánovu Čardášovou princeznu, kterou porotci označují za slibný návrat klasické operety do Prahy, zastupují Aleš Briscein excelující v roli Edwina a také Pavla Břínková, která svůj návrat na scénu v roli Anhilte oslavila vskutku velkolepě.

Nominace na Thálie - Jitka ČvančarováBrněnskou scénu reprezentuje ostřílená Jitka Čvančarová v roli Sukie a Petr Štěpán coby démonický Darryl. "Petra Štěpána jsme letos viděli poprvé a musíme přiznat, že nás naprosto ohromil," dodal předseda muzikálové poroty Luboš Šterc.

Kdo si nakonec cenu Thálie odnese, se rozhodne v sobotu 29. března, na kdy je naplánován slavnostní ceremoniál v pražském Národním divadle. Večerem bude znovu provázet dramatik, režisér a herec Antonín Procházka. "Do třetice všeho dobrého," drží mu palce Postránecký.

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

RECENZE: Děti berou za srdce, ale svatá Montessori polepší i kurtizánu

23. dubna 2024

Na rovinu, životopisný snímek Maria Montessori mává praporem emancipace tak vehementně, že mužské...

Neúnavný Budžes a další velké role. Barbora Hrzánová slaví šedesátiny

22. dubna 2024  17:10

Herečka Barbora Hrzánová, která se narodila 22. dubna 1964, dostala do vínku výrazný komediální i...

Dobrodružná cesta. Jiří Havelka bude novým uměleckým šéfem Dejvického divadla

22. dubna 2024  16:12

Dejvické divadlo bude mít od roku 2025 nového uměleckého šéfa, stane se jím režisér, scenárista a...

Jsme zahlceni informačním smogem, říká zpěvák a skladatel Honza Křížek

22. dubna 2024  13:45

Zpěvák a skladatel Honza Křížek, svého času spjatý s kapelami Walk Choc Ice nebo Blue Effect, vydal...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...