Michal Dlouhý jako americký prezident Charles Smith ve hře Listopad

Michal Dlouhý jako americký prezident Charles Smith ve hře Listopad | foto: Městská divadla pražská

Herec Michal Dlouhý kandiduje na prezidenta. A rovnou toho amerického

  • 0
Divadlo ABC chystá politickou frašku Listopad, kde se Michal Dlouhý jako americký prezident připravuje na znovuzvolení. Režie hry Davida Mameta se ujal Petr Svojtka.

Ačkoli evropské volby nedávno skončily, na cestující pražské hromadné dopravy dál shlíží z reklam a poutačů jeden kandidát v obleku. Divadlo ABC připravilo jako svoji poslední premiéru letošní sezony nekorektní politickou frašku Listopad.

Hlavní role ve hře amerického scénáristy Davida Mameta, který napsal film Vrtěti psem, se ujal Michal Dlouhý. Hraje prezidenta Charlese Smithe, který se připravuje na nové volby. "On je noční můra. Byl hozený do politiky jako do vody a podle toho se chová," popisuje Dlouhý. "Já s ním nesouhlasím, takže je těžké ho zahrát," uvažuje nad rolí.  

Mamet proslul svérázným humorem a rafinovanou prací s jazykem. "V životě jsem nezkoušel tolik textu," přiznává Dlouhý, pro kterého to bude v ABC premiéra. "Trváme na absolutní jazykové přesnosti. Poetická hra s vulgaritami je velice intenzivní," popisuje Mametovo dílo režisér Petr Svojtka. "Po všem, co se v posledních letech v politice provalilo, nám to však připadá velice aktuální," dodává.

Sám Dlouhý by nabídku vstoupit do politiky odmítl: "Mám rodinu, dvě krásné děti, dobrý klidný život, takže bych do toho určitě nešel. Rád si to zahraju, rád nastavím zrcadlo, ale prožívat bych to nechtěl. I když je to taky hra, ale taková, kterou já nepreferuju."

Nová inscenace Městských divadel pražských má premiéru v sobotu 7. června v Divadle ABC. Vedle Michala Dlouhého se objeví Jiří Hána, Jaroslav Vlach, Lenka Zbranková a Zdeněk Vencl.