Z natáčení filmu Smíchov pláče, Brooklyn spí...

Z natáčení filmu Smíchov pláče, Brooklyn spí... | foto: Alžběta Jungrová

Pražský "Švanďák" zahájí divadelní sezónu filmem. A bude slavit

  • 0
Novou divadelní sezonu s podtitulem Druhý dech - The second service zahájí Švandovo divadlo v Praze 1. října premiérou nízkorozpočtového hraného filmu Smíchov pláče, Brooklyn spí... Bude to na den přesně 130 let od založení této scény.

První klapka snímku, která spojuje několik příběhů, padla loni v srpnu, točilo se stylově hlavně na pražském na Smíchově, kde divadlo sídli. 

O scénář i režii se postaral umělecký šéf Švandova divadla Dodo Gombár, podle který svůj film popisuje jako dílo "o minulosti, která je často hlučnější než bychom si někdy přáli, o přítomnosti malých a jemných zázraků v naší každodennosti, o tichu a zpomalení v budoucnosti, o cestách vedoucích do nejistoty a neznáma a o katarzi, kterou může být na konci cesty výhled na obzor."

Dodo Gombár

V sezóně, kterou snímek Doda Gombára otevře, čeká jinak na diváky šest originálních českých premiér, nový cyklus ve Studiu a pestrý "off program".

Projekt Lucie Kolouchové, Natálie Deákové a Doda Gombára s názvem Smíchoff/on připomene 130leté jubileum divadla na levém břehu Vltavy, u jehož vzniku prý stáli zlí duchové. Půjde o kabaretní křižovatky a zastavení na podivném místě mezi periferií a nákupním centrem, kde divadelníci "chytají druhý dech". Česká premiéra se uskuteční 15. října

Mein Kampf jako drsná tečka

Dalšími novinkami bude 10. prosince dánská komedie Řemeslníci v překladu Františka Fröhlicha v režii Daniela Hrbka a 17. března výrazná divadelní adaptace jednoho z vrcholných románů české literatury Karoliny Světlé Kříž u potoka. Autory jsou režisér Dodo Gombár a Martina Kinská.

Dramaturgický plán Švandova divadla počítá i s uvedením hry Georga Taboriho Mein Kampf s podtitulem Finita la commedia! V překladu Josefa Balvína ji nastuduje mladá režisérka Anna Petrželková.

Z natáčení filmu Smíchov pláče, Brooklyn spí...

"Tato německy psaná hra maďarského autora židovského původu bude poněkud drsnou tečkou k tématu Druhý dech," komentovala to mluvčí divadla Gabriela Valcová. Příběh se odehrává ve Vídni roku 1913 v mužské noclehárně pro chudé, kam přijíždí mladý a naivní venkovan, aby se stal slavným malířem. Jmenuje se Adolf Hitler. Premiéra je ohlášena na 9. června 2012.

Po cyklu Hyde Park se naše studio představí znovu jako divadelní laboratoř a představí tři témata a tři inscenace vzešlé z textů vybrané v dramatické soutěži. 

Kain, Abel, Mojžíš, Jób a Viewegh

"V polovině listopadu tak bude mít premiéru Kain a Ábel v režii Petra Štindla, začátkem března Mojžíš v režii Davida Šiktance a 19.května Job uměleckého šéfa Doda Gombára," upřesnila Valcová.

Z inscenace Román pro ženy, kterou uvádí pražské Švandovo divadlo.

Neděle budou vyhrazeny pro inscenace z projektu Báječné léto s Michalem Vieweghem - Román pro ženy a Biomanželka.

Od ledna 2012 přibude k cyklu Nedělní ladění originální projekt villonských balad věnovaných proměnám kalendářního roku Český kalendář Michala Horáčka. Na jeho výzvu zhudebňovali jednotlivé balady skladatelé známí i neznámí. Obdržel stovky kompozic, vedle Petra Hapky a Ondřeje Brzobohatého se prosadil například plavčík z Uherského Brodu, zvukař z Kladna či vysokoškolská studentka z Prahy.

Herecký soubor posílí Martina Krátká, Marek Pospíchal a Patrik Děrgel, z angažmá naopak odchází Milan Kačmarčík, Viktor Limr a Eva Leimbergerová.  dalšího hracího prostoru - Letní scény v Kinského zahradě, která bude umístěna k zadnímu průčelí letohrádku Kinských.

,