Záběr z představení Richard III., které do Prahy veze berlínské Schaubühne

Záběr z představení Richard III., které do Prahy veze berlínské Schaubühne | foto: Arno Declair

Opravdu konec legrace? Zbytek listopadu ovládnou festivaly všech žánrů

  • 0
Německé divadlo, blues, vážná hudba i outdoorové filmy. Druhou polovinu listopadu si tradičně rezervují festivaly nejrůznějších žánrů a zaměření. Vybrali jsme šest nejzajímavějších.

Pražský divadelní festival německého jazyka
Schluss mit Lustig, česky Konec legrace zní podtitul aktuálního ročníku Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Už 23. sezona láká například na představení režiséra Stephana Kimmiga Desatero přikázání (Die Zehn Gebote) z vídeňského Volkstheateru, které uvede Divadlo na Vinohradech. Z berlínské Schaubühne pak do Stavovského divadla dorazí Richard III. v režii Thomase Ostermeiera. Hrát se dále bude třeba v Arše, DOXu či na Nové scéně. Festival začíná už tuto neděli a trvá do 1. prosince.

Dny Bohuslava Martinů
Jedenáct koncertů nabídne od 18. listopadu do 19. prosince 24. ročník pražského festivalu Dny Bohuslava Martinů. Ten se systematicky zaměřuje na dílo Martinů, představuje však i skladby dalších významných skladatelů a pravidelně uvádí premiéry děl českých autorů. Letos vystoupí v různých sálech například cellista Petr Nouzovský s Plzeňskou filharmonií, pianista Ivo Kahánek, houslista Frank Peter Zimmermann, Česká filharmonie pod vedením Jakuba Hrůši a další interpreti.

Den poezie
Organizátoři 20. ročníku festivalu Den poezie, který právě začal a potrvá v desítkách měst do 25. listopadu, připravili několik novinek: poetické procházky po nepoetických místech, jmenování první Básnířky města Prahy nebo Sto let české poezie. Přehlídka zahrne také autorská čtení básníků z Edinburghu, Antverp, Kodaně i Prahy nebo ukázky žánru slam poetry pro školy.

Mezinárodní festival
Více než šedesát míst v Česku a na Slovensku hostí až do 7. prosince XVI. ročník  Mezinárodního festivalu outdoorových filmů. K jeho čestným domácím hostům patří horolezec Pavel Kořínek, slacklinerka Anna Hanuš Kuchařová či nejstarší český maratonec Jiří Soukup.

Blues Alive
Luboš Andršt a Energit budou patřit k prvním účinkujícím letošního 23. ročníku festivalu Blues Alive, který začíná v Šumperku 15. listopadu a vyvrcholí 17. listopadu půlnoční jam session. Během festivalu se představí také King Bee, Joe Louis Walker, Mikoláš Chadima & Inrou nebo Mississippi Mixtape.

Antique
Ve čtvrtek začne na Novoměstské radnici v Praze 42. veletrh starožitností Antique. Ve více než šedesáti expozicích představí návštěvníkům mimo jiné ikonická díla českých designérů posledních 100 let, nabídne posezení a besedy v prvorepublikovém salonu a umožní jim prohlédnout si nedávno vydané pamětní dvacetikoruny s portréty zakladatelů republiky. Jejich autor, akademický sochař a medailér Vladimír Oppl, navrhl také výroční medaili veletrhů. Letošní Antique končí v neděli.

, ,