Pražské komorní divadlo 31. července 2012 uzavřelo svoji éru v Divadle Komedie.

Pražské komorní divadlo 31. července 2012 uzavřelo svoji éru v Divadle Komedie. Oslavy zaznamenalo na Facebooku. | foto: Facebook.com

Ende, dál to nende. Jednu éru Divadla Komedie uzavřely stažené kalhoty

  • 46
Pražské komorní divadlo se v úterý 31. července rozloučilo s Divadlem Komedie, kde hrálo deset let. Soubor zde končí po neshodách a pražským magistrátem, který odmítal přihodit do rozpočtu divadla požadované peníze. Co si o tom členové scény myslí, dali najevo v rozlučkové fotografii pro Facebook.

Poslední představení, jímž byla inscenace hry Petera Handkeho Hodina, ve které jsme o sobě nevěděli provázené plakátem s nápisem Ende! Dál to nende, přineslo veliký zájem publika. Kromě zaplněného hlediště byla zcela vyčerpaná i kapacita přístavků a lidé stáli i podél bočních stěn v hledišti.

Ze zkoušení Černých panen v Divadle Komedie - režisér Dušan D. Pařízek

Poslední derniéru souboru pod vedením Dušana Pařízka provázel desetiminutový aplaus vstoje, při němž  bouchalo šampaňské a jeviště se záhy propojilo s hledištěm. Lidé nosili hercům a dalším členům souboru dárky a všichni se loučili s divadlem, ve kterém rádi pracovali nebo do něj rádi chodili.

Pražské komorní divadlo (PKD) v Komedii končí své desetileté úspěšné působení po neshodách Pařízka s pražským magistrátem. Problém byl v několika milionech, o které nechtělo město navýšit rozpočet divadla v loňském roce. Už v roce 2010 muselo divadlo kvůli snížení příspěvku od města dělat změny v repertoáru a rušit některé domluvené koprodukce se zahraničními scénami. Loni se Pařízek rozhodl nedělat dál kompromisy a působení souboru v Divadle Komedie ukončit.

"Jsem rád, že končíme na vrcholu, komu se to podaří mít dva měsíce v létě zcela vyprodané divadlo," řekl. "Na závěrečné derniéře bylo 450 diváků, zatímco kapacita divadla je 300 lidí," dodal. Soubor, který za deset let společného účinkování je vypracovanou skupinou a sehraným tělesem, se sice rozpadá, avšak jeho členové odcházejí ve velké míře na prestižní pražské scény, a co bude dál, je podle Pařízka otevřené. "Každopádně platí, že něco krásného končí a něco krásného může začínat," dodal.

Závěrečný Handke

Uvedená Handkeho scénická úvaha beze slov je spíše než divadelní hrou snahou přenést na jeviště útržky vztahů a osudů, které se protínají a míjejí na náměstí malého města. Pro režiséra Pařízka se stala příležitostí rozloučit se s divadlem i diváky a na jeviště tak znovu přivedl prostřednictvím celého hereckého souboru všechny inscenace, které PKD v Komedii uvedlo.

Představení je tak koláží útržků z různých inscenací, v níž se kromě všech herců objevuje také oblíbená uvaděčka Eva Macháčková. Té jsou mnozí fanoušci divadla vděční za promptní vyřízení přístavků na vyprodaná představení a za to ji po příchodu na scénu odměnili taktéž výrazným potleskem.

O představení v Divadle Komedie, které proslulo nejen odvážnou dramaturgií a uváděním společensky apelativních a kritických aktuálních her, ale i neobvyklými scénickými úpravami, byl zvýšený zájem celou poslední sezonu.

Derniéry během posledních měsíců byly zcela vyprodané, v úterý ale přišlo tolik lidí, že usadit je zabralo půl hodiny z času vyhrazeného představení. Po 14. hodině šéf souboru řekl, aby si každý sedl, kam chce, neboť do půlnoci je třeba divadlo vyklidit a musí se začít hrát. Od 1. srpna v divadle bude působit soubor Company.cz, který město vybralo v konkurzu.

,