Záběr z první části představení Plodnost! Mír! A bohatství! na pražské Štvanici

Záběr z první části představení Plodnost! Mír! A bohatství! na pražské Štvanici | foto: Ryan Sweeney

RECENZE: CK Olympos. Sám Hermés přijede na Štvanici autobusem

  • 0
Vtipný nápad, originální zasazení, zajímavé rekvizity. Pozdně letní hraní, které pražský soubor Tygr v tísni tradičně uvádí na přelomu srpna a září v rámci svého projektu Antická Štvanice, se letos opravdu vyvedlo.

Neútulné břicho Hlávkova mostu, nahoře po kostkách drncají auta a cinkají tramvaje, dole v tichosti sedí dvě řady diváků a civí na tři automobilové vraky. Z dáli se pomalu přibližují tři postavy oděné v řeckých krojích, nesou transparenty a provolávají hesla. Zadáním Antické Štvanice, kterou Tygr v tísni provozuje v plenéru štvanického ostrova poblíž své domovské Vily Štvanice už čtvrtým rokem, je vypořádat se nějak s antickou klasikou. 

Tvůrci Ivo Kristián Kubák (režisér) a Marie Nováková (dramaturgyně, autorka textu) proto tentokrát naroubovali dvě klasické Aristofanovy komedie Mír a Bohatství na situaci v Řecku posledních let. Před diváky tak míří trojice zkrachovanců (Kryštof Krhovják, Michal Lurie, Miroslav Zavičár). Nadávají, nemají peníze, žijí ve vracích svých vozů a místo hostiny se ládují řeckým jogurtem a popíjejí olivový olej.

Jaké překvapení, když mezi ně náhle zavítá pozlacený posel bohů, samotný Hermés (Petr Reif). Nemá ale dobré zprávy, antičtí bohové na své Řeky zapomněli a nechali je svému osudu. Trojice se ovšem nevzdává a v jedné z nejlepších částí představení Hermovi odvypráví stručné dějiny Řecka ve 20. století. 

Když znuděného Herma vystřídá slepý Plútos, bůh bohatství, trojice vykuků vycítí šanci. Ale to se už diváci zdvihají ze sedaček a každý podle svého uvážení následuje svého hrdinu za dalším dobrodružstvím na potemnělém ostrově. Vzhledem k tomu, že letní hraní má před sebou ještě tři reprízy, nebylo by vhodné vše vyzrazovat, ve finále se však po různých dobrodružstvích trojice i skupinky diváků znovu potkávají a kruh se více než pomyslně uzavře.

Režisér Kubák spolu s autory výpravy Annou Hruškovou a Janem Nečasem vytvořili skvěle postmoderní scénu, kde jim k vytvoření specifické atmosféry slouží vedle několika antických odkazů především rozpadlé artefakty tvářící se, že je na Štvanici kdosi pohodil (či navždy zaparkoval).

Vedle zmíněných vraků je to především autobus s nápisem CK Olympos, se kterým jeden z bohů triumfálně dorazí na scénu. Zaujmou i originální masky reprezentující všechny tři body z titulu inscenace, po nichž zničení Řekové marně volají.

Plodnost! Mír! A bohatství!

80 %

Tygr v tísni

premiéra 30. srpna 2019

režie: Ivo Kristián Kubák

hrají: Kryštof Krhovják, Michal Lurie, Miroslav Zavičár, Petr Reif, Petr Filák

Ze všeho na diváky pomrkává sympatická letní nadsázka. Představení navíc jemně kombinuje žánr site-specific a imerzivního divadla. Kulisu současnosti tvůrcům zdarma poskytlo samo večerní město se všemi dopravními prostředky ženoucími se po mostě.

Atmosféru tak má letošní Antická Štvanice vynikající, a když se k tomu připočte zmíněný humor tvůrců a herecké zapálení, vychází z toho jedno z nejlepších venkovních hraní v kategorii malých divadel za poslední roky. Bude zajímavé sledovat, s čím Antická Štvanice přijde příští rok.