Záběr ze zkoušek inscenace Saxana

Záběr ze zkoušek inscenace Saxana | foto: Václav Beran

Saxana potřetí. Pak už na mě s tou čarodějnicí nechoďte, říká Černocká

  • 1
Po slavném filmu Dívka na koštěti z roku 1971 a jeho naopak dost neslavném pokračování Saxána a Lexikon kouzel z roku 2011 se zpěvačka Petra Černocká opět vrací do své nejslavnější role. Objeví se totiž i v novém činoherním nastudování Saxana, které má večer premiéru v pražském divadle Studio DVA.

„Řekla jsem si: Tak jo, Saxana do třetice všeho dobrého. A pak už na mě s tou čarodějnicí nechoďte. Zdá se, že to bylo dobré rozhodnutí, protože představení je opravdu důstojným rozloučením s koštětem a mojí čarodějnickou minulostí,“ komentuje Petra Černocká rozhodnutí ukázat se na jevišti.

V obsazení představení, jež režíruje Šimon Caban, je trochu neobvykle uvedena jako „speciální host ve filmovém kostýmu“. „Já bych svou úlohu nazvala prostě zjevení,“ vysvětluje zpěvačka. 

„Zhmotním se před diváky a zazpívám luznou melodii opatřenou krásným reminiscenčním textíkem od Honzy Fišera, což je můj velmi oblíbený textař. Ale samozřejmě dojde i na písničku o Saxaně, kterou všichni znají z filmu,“ dodává.

Kromě této speciální role diváci uvidí příběh víceméně shodný s původním filmem dvojice Vorlíček-Macourek. „Liší se jen malinko, ale řekla bych, že diváci ani neočekávají, že se na jevišti objeví opravdová živá kráva. Ovšem živá zvířátka přijatelné velikosti tam budou. Třeba slepice se předvede jako docela slušná herečka,“ směje se Černocká.

„Bude se i lítat, a dokonce i do budoucnosti. Řekla bych, že drobné dějové a textové inovace přece jen trochu postaršímu příběhu dodávají energii. A hlavně nová Saxanka je moc šikovná a krásně zpívá,“ dodává zpěvačka v narážce na Bereniku Kohoutovou, která se zhostí hlavní role.