Režisér Petr Lébl tak, jak si ho mnozí pamatují: v akci.

Režisér Petr Lébl tak, jak si ho mnozí pamatují: v akci. | foto: Bohdan Holomicek

Petr Lébl se vrací na Zábradlí alespoň v rámci ozvěn Fresh Film Festu

  • 1
Režisér Petr Lébl byl se scénou Divadla Na Zábradlí takříkajíc srostlý. Proto nikoho nepřekvapí, že se retrospektiva jeho díla uskuteční právě tam. Divadlo se ji rozhodlo uspořádat poté, co jako součást přehlídky Fresh Film Fest sklidila u diváků nevídaný ohlas. Začíná 8.října a potrvá do konce roku.

Mnohé příznivce Léblova díla musí nutně zarazit spojení filmového oboru a jeho jména. Vždyť Petr Lébl není autorem jediného filmu. Ostře sledovaná kariéra enfant – terrible a záhy klasika divadelní režie, která předčasně skončila jeho sebevraždou v zákulisí "Zábradlí", měla přesto paralelní filmovou větev.

Petru Léblovi bylo nabídnuto realizovat pořady v České televizi a on se toho ujal tak svědomitě, že vznikla jedna z nejoriginálnějších televizních děl. Pořady letos shromáždili zástupci Fresh Film Festu, mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů, ve spolupráci právě s Českou televizí, aby je mohli uvést na letošním festivalu v Karlových Varech pod názvem Retrospektiva Petra Lébla.

Ředitelka Divadla Na zábradlí Doubravka Svobodová předává návrh na změnu grantůPetr Lébl

K celé akci se připojilo "Léblovo" Divadlo Na Zábradlí, které se účastnilo v čele s ředitelkou Doubravkou Svobodovou nejen formou diskusí. A protože měla úspěch, rozhodli se její tvůrci uvést část retrospektivy přímo v Divadle Na Zábradlí, kde bude možné tento program navštěvovat už od 8. října a dále pak každý další čtvrtek téměř do konce roku.

Obrodný Lébl

Po hlavním představení se tak v prostoru Eliadovy knihovny v pražském divadle promítne jeden díl Studia Kroměříž a následně další celovečerní pořad spojující Petra Lébla s Českou televizí.

V rámci prvního večera diváci uvidí vynikající Léblovsky zpracovaný televizní záznam divadelního představení Naši naši furianti, který začne patnáct minut před devátou hodinou.

Léblovy ozvěny

08. 10. - Naši Naši Furianti
15. 10. - Strážce kouzel, Jak sladké je tvoje žvanění
22. 10. - Revizor
29. 10. - Studio Kroměříž hledá svou tvář, Sprayem po zdech
05. 11. - Fernando Krapp mi napsal dopis
12. 11. - Léčba neklidem - Divadlo Čmukaři z Modřišic / Listopadová noc
19. 11. - Racek
(26. 11. se nehraje, premiéra Divadla Na Zábradlí)
03. 12. – Ivanov

Více infomací k programu na www.nazabradli.cz

"Každé z těchto individuálních televizních děl, ať už se jednalo o debatní televizní pořad, o televizní záznam divadelního představení, o reportáž, portrét či recitační pořad, dalece přesáhlo svůj formát. Petr Lébl dokázal vstoupit do živého dialogu s formou, jíž naplňoval, a vést tento dialog zároveň obrazoborecky i obrodně," říká dramaturg předhlídky Jakub Felcman. Vstup na jednotlivá představení je symbolických 30 korun.