Záběr Fausta v nastudování Jana Klaty v Divadle pod Palmovkou

Záběr Fausta v nastudování Jana Klaty v Divadle pod Palmovkou | foto: Petr Neubert

Hrdinové jako my. Festival na Palmovce nabídne Mein Kampf i pseudooperu

  • 2
Hrdinové jako my. To je motto, které si letos vybrali pořadatelé mezinárodní divadelní přehlídky Palm Off Fest. Už čtvrtým rokem zve pražské Divadlo pod Palmovkou v rámci festivalu na svou scénu současné tvůrce z celé střední Evropy. Aktuální ročník začíná v úterý a potrvá až do 4. listopadu.

Ředitel scény Michal Lang vysvětluje, že smyslem přehlídky je představit soubory, jejichž tvorba je českému publiku těžko dostupná, a proto často neznámá.

„Opět budeme nahlížet současný stav Evropy nejen prostřednictvím divadelní tvorby, ale také skrze dialog – po každém představení budou opět zařazeny diskuse diváků s režiséry, herci a dramaturgy,“ upozorňuje na důležitou část festivalu.

Palm Off Fest zahájí domácí inscenace Faust v režii Jana Klaty. Už druhá zdejší spolupráce s významným polským režisérem představuje výkladní skříň současné Palmovky. A v polském duchu se bude pokračovat.

„Polský Teatr Powszechny v inscenaci Mein Kampf prozkoumá, do jaké míry je tento devadesát let starý text stále hrozbou,“ uvádí za pořadatele Eliška Míkovcová.

„Kolik nenávistných slov muselo padnout v první polovině 20. století, aby přišel holokaust? A kolik slov dělí od další celosvětové katastrofy nás?“ uvažují zahraniční tvůrci nad nechvalně známým Hitlerovým textem.

Slovenské komorné divadlo se podívá na osud francouzského intrikána Josepha Fouchého, režisér Lukáš Brutovský jeho osud nabídne jako „rockovou pseudooperu“.

Slovinské Mladinsko Gledališče hodlá odhalit hranice populismu v inscenaci Naopak a na programu jsou i dvě inscenace maďarského dramatika a režiséra Kristófa Kelemena Maďarský Akát a Pozorovatelé.

Vedle přeshraničního Fausta bude domácí scénu zastupovat i aktuální novinka Bezruký Frantík v režii sdružení F. X. Kalba, které zastřešuje zdejší tvorbu Tomáše Dianišky. Palm Off Fest kromě divadla nabídne i koncerty, výstavy a další doprovodný program.