Záběr ze zkoušek inscenace Otcovrah v pražském Divadle X10 | foto: Dita Havránková

V kotci vlastního domova. Otcovraha inspiroval i nedávný nouzový stav

  • 0
Linku zkoumající problematické rodinné vztahy, které se tuto sezonu věnuje pražské Divadlo X10, uzavře úterní premiéra inscenace Otcovrah. V jedné z rolí se zde objeví Lucie Roznětínská.

Pozapomenutého textu kontroverzního německého expresionisty Arnolta Bronnena se režijně chopil Ondřej Štefaňák. Otcovrah vypráví o situacích, kdy se nejbližší rodinná pouta mění vlivem uzavřeného prostoru v nepřátelství. 

„Situace rodiny Fesselových zavřené v kotci vlastního domova připomene zážitky mnohých z nás za nouzového stavu,“ nachází souvislosti dramaturgyně Barbora Hančilová.

V jedné z rolí se objeví Lucie Roznětínská, která zde už během sezony zazářila v jiném rodinném dramatu nazvaném Hilda. „Nenapadlo by mě obě inscenace srovnávat, ale když se nad tím zamyslím, něco společného skutečně mají,“ uvažuje herečka. „Odstup, nadsázku, absurdní humor, narcismus a manipulaci slovem. Ale Hilda je spíše monologický text. V Otcovrahovi jsou téměř všechny postavy přítomné, takže vznikají situace a dialogem i akcí se posouvá děj,“ srovnává.

„Jedná se zde o model rodiny, který je zasaditelný do jakékoliv doby. Hlavní postavou je Walter v podání Vojtěcha Hrabáka, já hraji jeho matku Luisu Fesselovou. Je to taková šedá myška v domácnosti, ovšem fyzicky nepřehlédnutelná. Snaží se, aby jejího muže nic nerozčílilo a aby byl klid, až jednoho dne...,“ naznačuje roznětku a potvrzuje, že období karantény bylo pro její přípravu velkou inspirací.

Jak je u Xdesítky zvykem, diváky čeká zajímavá scéna. „Výtvarnice Jana Hauskrechtová se inspirovala kójemi ve sklepích panelových domů,“ naznačuje herečka.