Jiří Nekvasil byl zvolen novým ředitelem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. (3. listopadu 2009)

Jiří Nekvasil byl zvolen novým ředitelem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. (3. listopadu 2009) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ostravské divadlo se bouří. Nový ředitel chce propouštět

  • 8
Jiří Nekvasil, který od loňského podzimu vede Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, přikročil k razantním změnám. Chce zvednout uměleckou kvalitu divadla, ale i propouštět. Nutí ho k tomu nižší rozpočet, který má letos divadlo oproti dřívějšku chudší asi o 20 milionů korun.

Obava ze ztráty zaměstnání stupňuje napětí hlavně mezi členy operetního souboru. Toho se plánované propouštění dotkne nejvíc - všichni hráči operetního orchestru, operetní sólisté i sbor dostanou k 30. červnu výpověď.

Část z nich bude moci v divadle zůstat. Ale až poté, co prokážou, že mají na to, aby působili v novém,méně početném orchestru a souboru, který se více zaměří na muzikál.

Asi dvacet členů operety bude muset divadlo opustit. Umělce to znepokojuje. "Atmosféra je strašná, veškerámotivace, kterou jsme měli, padá," řekla jedna z členek operetního souboru, která nechce zveřejnit své jméno. Bojí se, že pak by už v divadle místo nedostala.

Umělci zvažovali, že vyhlásí stávkovou pohotovost

Členové operety, kterých se změny dotknou nejvíce, uvažovali o tom, že půjdou do stávkové pohotovosti. Od toho však upustili.

"Nemělo by to žádný účinek. Můžeme teď jedině napadnout na úřadu práce rozhodnutí o hromadném propouštění," dodala členka operety. "Hledáme si všichni práci preventivně. Nikdo neví, co bude dál," uvedl člen operetního souboru, který chtěl zůstat v anonymitě. Jiří Nekvasil upozornil na to, že část hráčů operetního souboru bude moci přejít přednostně například do operního orchestru.

"Nechápu, proč se kolem té změny dělá takové dusno. S odbory i úřadem práce to bylo projednáno," řekl Jiří Nekvasil. Operetní soubor nebude jediný, kde se bude propouštět. V opeře bude muset odejít osm nebo devět sólistů, o pět členů se zúží rovněž soubor baletu. Náměstek ostravského primátora Lubomír Pospíšil včera o změnách slyšel poprvé, ačkoli Jiří Nekvasil řekl, že ho o nich informoval. "O propouštění jsem nevěděl. Budeme pana Nekvasila kontaktovat," uvedl Pospíšil.

Napětí v divadle trvá od loňského jara, kdy město odvolalo někdejšího ředitele Luďka Golata.