Záběr z DUP39, kde sídlí Divadlo X10.

Záběr z DUP39, kde sídlí Divadlo X10. | foto: Divadlo X10

Hraje se o Heidi, děvčátku z hor i krásách bezpilotního bombardování

  • 1
Tradiční i velice neobvyklou látku zvolila malá pražská divadla. Přinášíme výběr novinek, které mají v divadelních sálech premiéru koncem března.

Divadlo X10: Krásné místo
Touhou člověka po lepším životě a prostoru osobního štěstí se zabývá novinka „Xdesítky“. Dramatizaci prózy německého autora Tankreda Dorsta pro zdejší scénu upravil Ondřej Novotný, režie se chopila umělecká šéfka Ewa Zembok. „Road movie, pohádka, psycho, love story. Krásné,“ stručně shrnuje novinku samo divadlo sídlící v pražském prostoru DUP 39. Premiéra ve čtvrtek 28. března.

11:55: O krásách bezpilotního bombardování
Hodně nezvyklý název zvolil zavedený soubor mladých divadelníků. Jeden z nejmodernějších způsobů vedení války, tedy využití dronů, je tématem novinky. „Existuje v dronové válce hrdinství? Proč s narůstající vzdáleností, která nás dělí od místa válečného konfliktu, mizí empatie s civilními oběťmi?“ ptají se. Inscenace, která vznikla formou improvizace, se režijně ujala Nina Jacques. Premiéru má v pátek 29. března v pražském NoD, kde nyní „Zapětdvanáct“ sídlí.

Divadlo Kampa: Heidi, děvčátko z hor
Klasický příběh malého děvčátka ožije v pražském Divadle Kampa. Dramatizaci podle knížky Johanny Spyriové vytvořila zdejší ředitelka Iveta Dušková, která stojí i za režií novinky. „Je tu nádherně vylíčen vztah k přírodě, k její drsnosti, a přitom opravdovosti a přirozenosti. Pro současné děti vychovávané virtuální realitou může být tento příběh velkou inspirací, jak vnímat opravdový svět přírody,“ zamýšlí se. Premiéru chystá Divadlo Kampa na neděli posledního března.