Daniel Dvořák

Daniel Dvořák | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Nový ministr odvolal šéfa Národního divadla Dvořáka

  • 36
Po čtyřech letech opouští Národní divadlo jeho ředitel Daniel Dvořák. Odvolal ho nový ministr kultury Martin Štěpánek. Osudným se Dvořákovi staly výsledky hloubkové kontroly, kterou do divadla poslal ještě Štěpánkův předchůdce Vítězslav Jandák.

"Po zvážení jsem dospěl k závěru, že kontrola odhalila natolik závažné nedostatky, že vyžadují krajní řešení," prohlásil Štěpánek.

Ministerstvo vypíše výběrové řízení na nového ředitele, první scénu bude zatím řídit správce. "Správce již vybraného máme, ale jméno vám neřeknu," řekl Štěpánek.

Daniel Dvořák Štěpánkovo rozhodnutí považuje za tendenční a zástupné. "Mohu jen opakovat, že žádné kontrolní zjištění neprokázalo systémovou chybu v řízení divadla," prohlásil.

"Vždy se jednalo o konkrétní pochybení, většinou formálního charakteru, která jsou navíc nyní urovnána. Odvolání na hodinu bych očekával v případě, že bych divadlo rovnou rozkradl, přitom ekonomické ukazatele divadla jsou v naprostém pořádku," uvedl.

Podle něj navíc ministrovo rozhodnutí může způsobit finanční a umělecké škody. "Odvolat ředitele na začátku sezony je neseriózní vůči Národnímu divadlu jako instituci. Rázem je v ohrožení například spolupráce s Milošem Formanem, který měl v letošní sezoně režírovat."

Dvořáka se také dotklo, že s ním ministr nejednal osobně: "Zprávu, že jsem odvolán, mi ministr ani nesdělil osobně. Dozvěděl jsem se to od jeho náměstka."