Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stále spíme v karavanech, je to životní styl, hlásí hvězda Letní Letné

  7:30
Po osmi letech se na festival Letní Letná vrací velšské hvězdy a jedni ze zakladatelů žánru nového cirkusu NoFit State. Tentokrát sem vezou novou show Sabotage, kterou se vyrovnávají se vším, co se ve světě od té doby událo. O tom všem pro iDNES.cz pohovořil zakladatel a šéf souboru Tom Rack.

Můžete prozradit něco o vaší nové show? Na stránkách píšete toto: „Přivedly nás sem naše vlastní cesty. Formované našimi těžkostmi i přednostmi.“ Co to ale znamená?
Když jsme pro Sabotage dávali dohromady tým, snažili jsme se hledat rozdílné lidi s rozdílnými schopnostmi. Jedná se tedy o opravdový mix umělců, kteří do představení přinášejí svoje příběhy a svoje zkušenosti. Máme tu třeba muže balancujícího na rukách, kterému odjakživa tvrdili, že nikdy nebude chodit. On ale chodí. A stal se z něj skvělý artista. Ovšem aby se dostal tam, kde je, musel si během života projít pořádnými těžkostmi. Jiný náš člověk se k nám zase dostal po dlouhé pouti z Afriky přes pašeráky. Třetí, kterého bych rád zmínil, působí jako drag queen. Je to gay, takže musel během života čelit různým odsudkům od rodiny i okolí.

Takže přesně takové příběhy naše nová show reflektuje a připomíná. Celá její company je složená z vyděděnců, rebelů, odpadlíků a outsiderů. To podle mne Sabotage nejlépe charakterizuje. Osamělí bojovníci za svou vlastní svobodu, kteří se dali dohromady a společně povstali. Chceme tak jejich životy a rozdílnost oslavit.

A co tedy uvidíme po technické stránce?
Mašírující a vzrušující podívanou plnou dechberoucího umění a fantastické hudby. Oproti předchozímu představení Bianco, které jsme k vám přivezli minule, nyní publikum opět může sedět (V Bianco nebyly sedačky a diváci se pohybovali volně po stanu. - pozn. red.), obě dvě show ale shodně nabízejí rychle se střídající sestavu čísel a hudby. Každý z vystupujících přináší to své, aby vznikla výsledná tapisérie. Máme tu holku z Chile, Itala, Španěla, celkově dost mezinárodní sestavu skvělých umělců.

Je tedy více divadelní?
Představení se odehrává všude okolo diváků, takže podobně jako v Bianco ani zde neexistuje ona pomyslná čtvrtá stěna. V Biancu jsme neměli úplnou kontrolu nad tím, co diváci sledují. Tady ano, takže více využíváme divadelních postupů včetně nasvícení. Stále ale neservírujeme divákům nějaký divadelní příběh se začátkem, prostředkem a koncem, vše je spřažené dohromady.

Viděl jsem nějaké záběry z představení a zaujaly mne masky Donalda Trumpa a Borise Johnsona. Jde tedy částečně i o politické divadlo?
Určitým způsobem. Představení si dovolí určitý společenský komentář. Snažíme se tyto postavy vyštípnout z jejich světa a v tom našem je necháváme přihlouple tancovat, aby se z nich stali klauni. V Sabotage vlastně najdete dost společenských narážek. Týkají se sexuality, identity, genderů i handicapů. Není to pro nás to hlavní, ale publikum bychom chtěli trochu pokoušet a donutit jej posuzovat některé záležitosti jinak, než je zvyklé. Ovšem ve velice jemné, přístupné rovině. Poslední roky se nám nevedlo úplně dobře, takže kdybychom to v naší práci nějak nereflektovali, bylo by něco špatně.

Sabotage je tedy radostná show, lidé se mohou přijít bavit cirkusem, hudbou a výkony, ale pokud budou chtít, mohou i číst mezi řádky. To je právě na novém cirkusu fantastické. Osloví velké množství nejrůznější lidí z nejrůznějších vrstev.

Záběr z novocirkusového představení Sabotage, který velšský soubor NoFit State veze na Letní Letnou.

Ptal jsem se i proto, že když jsme se naposledy viděli, mluvil jste o politických kořenech, které pomohly nový cirkus v Cardiffu osmdesátých let vybudovat. Říkal jste, že to byl svým způsobem protest proti politice Margareth Thatcherové. Je ta politika či sociální kritika tedy stále trochu přítomná ve vaší práci?
Tak trochu ano. My lidé z novocirkusového prostředí si tak trochu vytváříme vlastní mikrokosmos. Přicházíme z různých koutů světa se svými problémy a dáváme se tu dohromady, abychom vytvořili něco opravdu krásného. To už samo o sobě je vlastně politické vyjádřenÍ – být spolu a přes rozdíly něco společně udělat. A také pak přes případný úspěch stále zůstat stejní a pohromadě.

V Praze jste byli naposledy v roce 2015. Od té doby se toho hodně změnilo. Jak tyto časy NoFit State přežil?
V roce 2018 jsme vytvořili zcela nový kus Lexicon, chystali jsme se s ním i do Prahy. Pandemie ale tuto show zastavila a uvrhla celou company do jakéhosi udržovacího stavu. Je opravdu škoda, že jsme vám Lexicon nestihli ukázat, bylo to lehké, načechrané představení, pravá oslava cirkusu. Snažili jsme se tím vyjádřit myšlenku, že nový cirkus už dostatečně dorostl a dospěl, aby se dokázal vrátit ke kořenům cirkusu klasického.

Pak ale přišel covid, pandemie a jen nějaké zpohodlnělé přežívání. Nastal tedy čas vytvořit Sabotage, něco mnohem temnějšího, vážnějšího a dotýkajícího se problémů naší společnosti. Světem mezitím proletělo Black Lives Matter, MeToo a problematika týkající se fluidity genderu. To všechno jsme museli zohlednit.

GLOSA: Cirque du Soleil přivezli prefabrikát vhodný do nákupního centra

Nedávno v Praze vystupoval slavný Cirque du Soleil a musím přiznat, že mne jejich představení velice zklamalo. Působilo prefabrikovaně, skoro až umělohmotně. Čím to je, že NoFit State zůstal i přes celosvětový úspěch svůj? Vzešli jste, pokud vím, ze stejných podmínek.
Jejich show jsou technicky naprosto brilantní. Ale musím se ptát: Mají nějakou duši? Nějaké srdce? O tom jsem přesně mluvil, když jsem vám popisoval náš výběr umělců pro Sabotage. Tam vkládáme i jejich duše a srdce. To je to, co činí naše díla rozdílnými.

Cirque du Soleil umí udělat skvělou show, sehnat ty nejlepší techniky i režiséry, ale pak vlastně jen přivážou artisty na lano. Technicky je to skvělé, ale tito umělci jsou jen těly v určité choreografii. Dají se tedy jednoduše vyměnit. My pracujeme s individualitami, které na jevišti prostě žijí svůj život.

Pro nás je totiž velice důležité, že stále společně žijeme v karavanech. Celá naše company cestuje pohromadě, stravuje se pohromadě a bydlí ve stanovém městečku v zákulisí. Když někam přijedeme, stavíme šapitó všichni a společně. Máme prostě vytvořenou vlastní komunitu a to dává našim představením zmiňovanou duši, srdce a unikátní identitu. Cirque du Soleil jen přiváží zaměnitelné artisty, kteří jdou po představení spát na hotel. Nový cirkus je pro ně pravděpodobně jen zaměstnání. Pro nás je to životní styl.

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swift vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swift...

Knihou roku je Hella. Cenu čtenářů má Moravec, v humoru uspěla Macháčková

18. dubna 2024,  aktualizováno  21:39

Knižní svátek Magnesia Litera v pondělí večer vyvrcholil předáváním cen. Knihou roku se stal román...

Čtení jsem nenáviděla. Autorka dětské fantasy o boji s dyslexií i námětech knih

18. dubna 2024

Premium Říká, že dobré náměty se válejí na ulici. Že se jenom stačí rozhlížet kolem sebe a nechat příběhy,...

Smrtelné hříchy pěvkyně Kožené. Česká filharmonie odtajnila sezonu

18. dubna 2024  17:30

Semjon Byčkov zahájí na podzim sedmou sezonu na pozici šéfdirigenta České filharmonie. Na postu...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...