Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RECENZE: Skanzen, či nadčasovost? Furianti Pavelka s Matáskem zvládnou oboje

  14:10
I téma role a síly ženy v dnešní společnosti otevírá aktuální inscenace velké české klasiky Naši furianti. Stroupežnického stěžejní dílo uvedlo ve čtvrteční premiéře pražské Národní divadlo v režii Martina Františáka. Kompaktní představení s Martinou Preissovou, Ondřejem Pavelkou či Davidem Matáskem potěší silou hereckého souboru i široce přístupným zpracováním.
Ondřej Pavelka a David Matásek ve Františákově inscenaci Našich furiantů pro...

Ondřej Pavelka a David Matásek ve Františákově inscenaci Našich furiantů pro Národní divadlo | foto: Martin Špelda

Když se herci a tvůrci chystají divákům představit novou inscenaci nějaké zaprášené klasiky, kterou velká část národa zná spíš jen jako titul z dějin literatury, padají vždy slova o nadčasovosti, kterou se tomu kterému klasikovi povedlo do svého díla vizionářsky vložit.

Naši furianti Ladislava Stroupežnického mají místo v historii české tvorby jisté už jen proto, že je to naše první skutečně realistická hra. Její uvedení na půdě Národního divadla způsobilo v roce 1887 poprask pro použitou hrubou mluvu vesnického lidu a autentické vykreslení jeho charakteru. Zda je ale stěžejní dílo tohoto životního rozervance (Mimochodem, kdy se konečně někdo odváží umělecky zpracovat pohnutý Stroupežnického osud?) něčím víc, než je nabalzamovanou klasikou vhodnou do vitríny, se ovšem dá vést dlouhá diskuze.

V porovnání s vrcholnými díly českého divadelního realismu (především Maryša bratří Mrštíků) totiž Naši furianti místy vyznívají přeci jen trochu naivně a nabízí se otázka, zda by jim při vší úctě v té vitríně nebylo přeci jen lépe.

Válka i nekompetentnost radních. Vše obsahují Naši furianti, míní Preissová

Aktuálního nastudování v Národním divadle, které přichází devatenáct let od premiéry předchozí inscenace J. A. Pitínského, se chopil režisér Martin Františák. Tedy tvůrce, který se svými inscenacemi českého vesnického dramatu (Její pastorkyňa a Konec masopustu v Divadle na Vinohradech, ale třeba i aktuální Je třeba zabít Sekala tamtéž) již dávno etabloval jako odborník na toto téma.

A Františák si je úskalí a slabin Stroupežnického díla dobře vědom. Nikterak přitom neaktualizuje, nechává diváka zcela podle očekávání zahltit reáliemi jihočeské vesnice předminulého století. Dobová mluva, dobová hudba, práskání bičem... Jeviště Národního divadla pokrývá dřevěná podlaha, která slouží jako náves, hospoda i starostova světnice.

Pavel si dal s Van der Bellenem pivo a tatarák, pak vyrazil na Furianty

Františák však hercům nebrání v lehké nadsázce. Ta jemně shazuje některé vypjaté chvíle, nad kterými by přitom mohl dnešní divák jen pobaveně cuknout koutkem úst.

Patří k nim třeba hned úvodní scéna, kde se vysloužilec Bláha (Radúz Mácha) a švec Habršperk (Ondřej Malý) trumfují, kdo jak velký kout světa procestoval. A nebo manželské pošťuchování mezi Šumbalovými (Lucie Polišenská a Filip Kaňkovský). Režiséru Františákovi a dramaturgyni Janě Sloukové se zde tak povedlo skvěle zdůraznit satirický potenciál původního textu.

Herecké výkony vůbec pomáhají držet příběh o volbě honického ponocného pěkně pohromadě. Ze souboru je cítit soudržnost i láska pro tak klasickou látku. I díky tomu vynikne patrně další, největší přednost Stroupežnického textu: práce s jazykem a cit pro košaté zachycení dobové vesnické mluvy. To je v podání souboru Činohry Národního divadla doslova radost poslouchat.

Prezidenti v Národním: Zeman a Klaus nepřišli nikdy, Zápotocký na vlastní hru

Z hereckých výkonů vyniká zejména Ondřej Pavelka v úloze prvního radního Buška, onoho ústředního furianta podává halasně a skutečně s chutí. Skvěle se tak doplňuje s nabubřelou odměřeností starosty ve zpracování Davida Matáska.

Do černobíle napsané role bázlivého krejčího Fialy se důsledně opřel Igor Orozovič. Poprvé od Kytice se pak většího prostoru (s výjimkou online projektu Očitý svědek) dostalo Františku Němcovi v roli starého Dubského; jeho vyprávění o cestě se dvěma císaři naslouchalo publikum čtvrteční premiéry se zatajeným dechem.

Naši furianti

80 %

Národní divadlo

premiéra 2. března 2023

Režie: Martin Františák

Hrají: David Matásek, Ondřej Pavelka, Martina Preissová, Radúz Mácha, Ondřej Malý, Pavla Beretová, Marie Poulová, Šimon Krupa, František Němec, Taťjana Medvecká, Igor Orozovič, Magdaléna Borová, Eliška Friedrichová, Lucie Polišenská, Filip Kaňkovský, Csongor Kassai, Marek Daniel, Vladislav Beneš, Matyáš Řezníček, Pavel Tesař / Martin Veliký, Josef Bánovec

Zmíněná nadsázka naopak bohužel trochu chybí momentu, kdy se starostův syn Václav (Šimon Krupa) vzepře otcově zatvrzelosti a hodlá se nechat naverbovat. Zde více než dvouhodinové představení náhle ztrácí dech. Celá tato dějová linka vyznívá do ztracena.

Síla ženy

Volba ponocného, dva znesvářené tábory, paniku šířící anonymní zpráva, zabedněnost všech „našich furiantů“. To vše jsou motivy, kde by se dala vysledovat či očekávat ona zaklínaná nadčasovost Stroupežnického díla.

Více než tyto ale ve Františákově inscenaci vynikne jiná rovina, konkrétně v postavě starostovy ženy Marie (Martina Preissová): ženská síla, temperament a schopnost vyřešit situaci bez okolků, zatímco mužští radní chodí okolo horké kaše. To podává zprávu o dnešní době a vypovídá o nadčasovosti Našich furiantů přece jen o něco více než prve zmíněné přednosti, které lze s trochu snahy najít snad v každém klasickém díle.

I proto tedy nabídnou Františákovi Naši furianti v Národním divadle něco víc, než jen výlet do muzea českého divadla. Kdo by ale právě takový výlet - i třeba z edukativních důvodů - od naší první scény vyžadoval (a není na tom nic špatného), bude taktéž spokojen.

Čeká ho živé a kompaktní divadlo, které pro dobrou režii, lásku k tématu a souhru celého tvůrčího týmu vykouzlí úsměv na tváři.

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Knihou roku je Hella. Cenu čtenářů má Moravec, v humoru uspěla Macháčková

18. dubna 2024,  aktualizováno  21:39

Knižní svátek Magnesia Litera v pondělí večer vyvrcholil předáváním cen. Knihou roku se stal román...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...