Záběr ze Špinarovy Manon Lescaut

Záběr ze Špinarovy Manon Lescaut | foto: Národní divadlo

Kráska a zvíře i návrat Gorkého. Národní divadlo odhalilo další plány

  • 1
Hrubínova veršovaná pohádka Kráska a zvíře, Vassa Železnovová od Maxima Gorkého či Prodaná nevěsta v režii Alice Nellis mají být taháky příští sezony Činohry Národního divadla. Naše první scéna odhalila plány ve všech souborech a budovách.

Příspěvkem do činoherního reportoáru historické budovy bude v nové sezoně nastudování pohádky Kráska a zvíře ve verších Františka Hrubína. Režie se chopí zdejší umělecký šéf Daniel Špinar. Ten bude jako režisér podepsán i pod inscenací Shakespearovy komedie Mnoho povyku pro nic, kterou bude hostit Stavovské divadlo. Špinar dále v nové sezoně režíruje i novinku Narkotici na Nové scéně.

Druhý zdejší kmenový režisér Jan Frič připraví do Stavovského divadla Vassu Železnovovou od Maxima Gorkého. „Historický ostych před ruskými dramatiky je v Gorkého případě posílen jeho někdejším prominentním postavením v Sovětském svazu a protežováním v československém socialismu,“ uvádí k inscenaci Národní divadlo. 

Dodává, že hodlá inscenovat původní verzi hry z roku 1914. „V původním textu nenacházíme historickou senzaci, nýbrž příběh ženy, která se ze všech sil snaží zachovat svoji rodinu, zatímco svět kolem se hroutí,“ dodává k překvapivé volbě Špinar.

Frič zde dále na Nové scéně režíruje novou hru současného dramatika Ondřeje Novotného Otec hlídá dceru. Na zdejší experimentální prostor dále opět zavítá Jiří Havelka, uvede zde inscenaci Očitý svědek. 

Ve Stavovském divadle si dále premiéru odbude režisérka Petra Tejnorová s novinkou Lid versus Kramer. Tématem kusu bude kontroverzní obsazení Stavovského divadla v roce 1920.

Balet první scény chystá tři novinky. Tou první bude inscenace s názvem Phoenix, která obsahuje tři původní choreografie vytvořené speciálně pro zdejší soubor. Druhou premiérou sezony se stane Romeo a Julie ve verzi od Johna Cranka. Třetí novinkou pak bude kus s názvem FORSYTHE–CLUG–MCGREGOR, který nabídne práci současných uznávaných choreografů.

První podzimní premiérou operního souboru bude Bizetova Carmen v režii Grischy Asagaroffa a pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka. Režisér Calixto Bieito a dirigent Christopher Ward dále představí svoji interpretaci Káti Kabanové a  Alice Nellis uvede novou produkci Prodané nevěsty. 

Chystá se i nová inscenace Dona Giovanniho či Verdiho Rigoletta. Zajímavostí bude uvedení opery Der ferne Klang českého skladatele židovského původu Franze Schrekera v podání ruského režiséra Timofeje Kuljabinova. Sezonu pak završí Ligetiho Le Grand Macabre v režii Nigela Loweryho.