Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nahlédněte do programu festivalu Divadlo, hráli jsme o volné lístky

  13:22aktualizováno  15. září 9:00
Mezinárodní festival Divadlo, který se v Plzni koná již příští týden, nabídne inscenace jednatřiceti souborů ze šesti zemí světa. POrtál iDNES.cz hrál o lístky na tři představení.
POrtál iDNES:cz zve mimo jiné na inscenaci Heda Galerová. Hrajte o volné lístky.

POrtál iDNES:cz zve mimo jiné na inscenaci Heda Galerová. Hrajte o volné lístky. | foto: © Josef Hradil NDM Ostrava

Paní Urbanová (Česká republika)

Středa 9. září, 16.00 - Komorní divadlo
Vilém Mrštík: Paní Urbanová

Klicperovo divadlo, Hradec Králové
Režie: Martin Františák, scéna: Martin Štěpánek, kostýmy: Marek Cpin, hudba: Vladimír Franz, hrají: František Staněk, Helena Plecháčková, Jakub Tvrdík , Kamila Sedlárová a další.
Délka představení: 2 hod., 10 min.

Dramatická prvotina Viléma Mrštíka zobrazuje život na moravském maloměstě, plný jalové nečinnosti, pitek, karbanu, nevěr a záletnictví, mravního cynismu a marného snění.
Téma hry, ztvárněné se šokující otevřeností, nová metoda zpracování a vyhrocenost dramatického konfliktu byly příčinou toho, že hru dobová kritika odsoudila jako "výstřelek naturalismu".

Oresteia (Polsko)

Polské divadlo Stary Teatr přiveze do Plzně inscenaci Aischylovy OresteiStředa 9. září, 20.00 - Velké divadlo
Aischylos: Oresteia

Stary Teatr v Krakowie
Režie: Jan Klata, scéna a světla: Justyna Łagowska, kostýmy: Mirek Kaczmarek, hudba a zvuk: Jan Klata a Rafał Kowalczyk, hrají: Anna Dymna, Jerzy Grałek, Małgorzata Gałkowska, Juliusz Chrząstowski, Anna Radwan-Gancarczyk ad.
Délka představení: 1 hod. 50 min.

Antický text se v rukou osobitého a provokativního inscenátora Jana Klaty, jenž patří k nejslavnějším polským režisérům posledních let, mění v drsný jazyk popkultury, dávný příběh odráží současný svět politiky amédií. V tomto světě jsou celebritami bozi: Apollón je parodií na Robbieho Williamse, zatímco Athéna hvězdou televizní talk show. Jsou pyšní a narcistní.

Rozmarné léto (Česká republika)

Čtvrtek 10. září, 11.00 - Divadlo Alfa
Vladislav Vančura: Rozmarné léto

Divadlo Alfa, Plzeň
Režie: Jakub Krofta, výprava: Marek Zákostelecký, hudba: Vratislav Šrámek, hrají: Petr Borovský, Blanka Josephová-Luňáková, Martin "Sádlo" Bartůšek, Vladimír Čada, Antonín Procházka ml. a Ludmila Čermáková.
Délka představení: 75 min.

Vančura, řečeno s Milanem Kunderou, "usvědčil malost z malosti tím, že se k ní obracel jako k velkolepé". Důvěrně známý příběh z maloměsta, jehož životaběh rozčeří příjezd kouzelníka Arnoštka a jeho krásné asistentky Anny, proslavil film i řada divadelních adaptací.
V plzeňské Alfě uvádí novou dramatizaci Vančurova textu tvůrčí tým Divadla DRAK z Hradce Králové.

Heda Gablerová (Česká republika)

Z inscenace Heda GablerováČtvrtek 10. září, 16.30 - Velké divadlo
Henrik Ibsen: Heda Gablerová

Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava
Režie a hudba: Jan Mikulášek, výprava: Marek Cpin, hrají: David Viktora, Gabriela Mikulková, Marie Logojdová, Lada Bělašková, Petr Houska, František Strnad, Andrea Mohylová ad.
Délka představení: 2 hod. 15min.

Titulní hrdinka Ibsenovy hry je postavou hledající, tápající, chybující. Je to silná osobnost, jež sice své okolí vysoce převyšuje, ale které společenské konvence nedovolují změnit život. Fyzická přítomnost hrdinky je v inscenaci Jana Mikuláška znásobena čtyřmi statistkami, které přebírají Hedina gesta, chůzi, dokreslují vztahy k ostatním postavám. Vysoce artistní tvar inscenace staví na výtvarné stránce, expresivitě gest a hudebních odkazech.

Vyhráli s inscenací Heda Gablerová

Julius Hirsch, Míla Gebauerová, Tereza Sittová, Andrea Švajglová.

Narozen pro nikdy (Rumunsko)

Čtvrtek 10. září, 13.30 - Sál Peklo
András Visky: Narozen pro nikdy

Kolozsvári Állami Magyar Színház, Kluž
Režie: Gábor Tompa, výprava: Carmencita Brojboiu, choreografie: Vava ?tefănescu, hrají: Áron Dimény, Hilda Péter, Attila Orbán, Balázs Bodolai, Enikő Györgyjakab, Zsolt Bogdán, Ernő Galló ad.
Délka představení: 95 min.

Tragická cesta tajemné postavy Muže beze jména. Muž prošel koncentračními tábory, důraz je však kladen spíše na jeho kariéru, ztroskotané manželství a nemožnost zplodit dítě. Chór doplněný Mužem beze jména čítá deset lidí, což je minimální množství potřebné k židovské modlitbě. Hrají a zpívají hebrejsky, maďarsky, řecky, italsky, francouzsky, anglicky, španělsky a německy.

Odcházení (Česká republika)

Odcházení - divadelní hra Václava Havla v nastudování Jihočeského divadla v Českých BudějovicíchČtvrtek 10. září, 20.00 - Komorní divadlo
Václav Havel: Odcházení

Jihočeské divadlo, České Budějovice
Režie: Martin Glaser, scéna: Robert V. Novák, kostýmy: Lucie Trnková a Lucie Kutálková, hudba: Pavel Kalina, hrají: Jiří Šesták, Martin Hruška, Věra Hlaváčková, Bibiana Šimonová, Věra Hollá, Petr Šporcl ad.
Délka představení: 2 hod.

Havlovu hru Odcházení loni festival představil v nastudování Davida Radoka. Letos je na programu inscenace, která nabízí nové výklady některých postav. Kupříkladu u odcházejícího kancléře Riegera nastal odklon od poněkud romantického idealisty k mazanému úředníkovi, který sice opouští úřad, ale nakonec všechny převeze. Režisér Martin Glaser pojal Odcházení jako konverzační komedii, téměř grotesku, s důrazem na situační a slovní humor a stylizovanou nadsázku.

Vyhráli s inscenací ODcházení

Jitka Hoglová, Jaroslava Korpášová, Daniela Šumová, Eva Teglová a Ludmila Vilímová.

Vše pro národ (Slovensko)

Pátek 11. září, 18.00 - Velké divadlo
Božena Slančíková-Timrava, Ondrej Šulaj: Vše pro národ

Divadlo A. Bagara, Nitra
Režie: Michal Vajdička, kostýmy: Jana Hurtigová, scéna: Pavol Andraško, hudba: Peter Mankovecký, hrají: Kristína Turjanová, Zuzana Kanócz a další.
Délka představení: 2 hod.50 min.

Božena Slančíková-Timrava zachytila v novele "Vše pro národ" život mladých žen, které touží po seberealizaci. Autorčiny ostrovtipné postřehy v dramatických situacích zachycují témata marného hledání štěstí, národnostního fanfaronství, diktát konvencí i rezignace na osobní vzpouru.

Políbila Dubčeka (Česká republika)

Pátek 11. září, 22.00 - Světovar
Karel Steigerwald: Políbila Dubčeka

Divadelní studio Továrna, Praha
Režie: Viktorie Čermáková, výprava: Zuzana Krejzková, hrají: Ondřej Pavelka, Zdena Hadrbolcová, Eva Salzmannová a další.
Délka představení:1 hod. 45 min.

Inscenace se skládá ze dvou grotesek. "Ať hoří Paříž" je montáž z pamětí Jean-Clauda Carriera, komunistického manifestu a z myšlenek Che Guevary, která zachycuje studentské bouře ve Francii v květnu 1968. Hra "Políbila Dubčeka" pak líčí vzestup a pád reformního politika a osudy dívky, která políbila Dubčeka a chtěla políbit Brežněva.

Snílci (Česká republika)

Z inscenace Roberta Musila SnílciPátek 11. září, 15.00 - Komorní divadlo
Robert Musil: Snílci

Pražské komorní divadlo – Divadlo Komedie, Praha
Režie, překlad a scéna: Dušan D. Pařízek, kostýmy: Kamila Polívková, hrají: Vanda Hybnerová, Gabriela Míčová, Martin Pechlát, Martin Finger, Roman Zach, Stanislav Majer a Dana Poláková.
Délka představení:1 hod. 40 min.

Snílci jsou předobrazem důležité dějové linky Musilova nedokončeného románu Muž bez vlastností, jehož středobodem je střet sourozenců Ulricha a Agáty s okolním světem. Ve Snílcích se odráží životní pocit celé jedné (střední) generace. Co zpočátku vypadá jako komedie o milostném mnohoúhelníku, vyústí v psychologickou studii temných stránek mezilidských vztahů. Protagonistům se rozpadají manželství, ale i celý život jako by jim protékal mezi prsty.

Hamlet (Česká republika)

Neděle 13. září, 16.00 - Komorní divadlo
William Shakespeare: Hamlet

Divadlo Husa na provázku, Brno
Režie a hudba: Jan Mikulášek, výprava: Marek Cpin, hrají: Jiří Vyorálek, Anežka Kubátová nebo Gabriela Štefanová, Pavel Zatloukal, Ivana Hloužková, Vladimír Hauser, Robert Mikluš a další.
Délka představení: 2 hod. 30 min.

Hamlet v demytizujícím pojetí režiséra Jana Mikuláška se mění v tíživé rodinné drama uzavřené do měšťáckého bytu. Titulní postava představuje obecný princip zpochybnění našich již uskutečněných činů, ale i myšlenek, které jim předcházejí. "Hamleta beru jako civilní postavu, není to žádný intelektuální hrdina, který si umí se vším poradit," říká režisér.

České nebe (Česká republika)

z generálky cimrmanovské hry České nebeSobota 12. září, 18.00 - Komorní divadlo
J. Cimrman – L. Smoljak – Z. Svěrák: České nebe

Divadlo Járy Cimrmana, Praha Režie: Ladislav Smoljak, výprava: Jaroslav Weigel, hrají: Ladislav Smoljak nebo Zdeněk Svěrák, Jan Hraběta nebo Jan Kašpar, Petr Brukner nebo Petr Reidinger, Bořivoj Penc a další.
Délka představení:2 hod. 15 min.

České nebe zachovává tradiční cimrmanovské schéma: začíná přednáškou o životě a díle českého velikána a část druhá patří samotné "Cimrmanově" hře. V ní se sejdou vybrané osobnosti z českých dějin (např. Komenský, Hus či sv. Václav) v nebeské komisi, která rozhoduje o tom, kdo z hříšníků postoupí z očistce do nebe. Specifická poetika divadla se v této komedii snoubí s ironickým nadhledem, hrou s přiznanou mystifikací a smyslem pro slovní humor.

Vánoce u Ivanovových (Maďarsko)

Sobota 12. září, 21.00 - Velké divadlo
Alexandr Ivanovič Vveděnskij: Vánoce u Ivanovových

Katona József Színház, Budapešť
Režie a scéna: Péter Gothár, kostýmy: Andrea Kovács, hudba: Gyula Fekete, hrají: Ferenc Elek, Ernö Fekete, Adel Jordán, Lehel Kovács, Ferenc Lengyel a další.
Délka představení: 2 hod.

A. I. Vveděnskij patří k představitelům ruského absurdního dramatu. V roce 1929 byl vyloučen z leningradské spisovatelské organizace a posléze obviněn, že do veršů ukrývá protisovětské narážky. V roce 1941 byl uvězněn podruhé a zemřel na cestě do koncentračního tábora.
Vánoce u Ivanovových začínají vraždou, která má rysy groteskní nadsázky.

Hledání ztraceného zaměstnance (Libanon)

Neděle 13. září, 13.00 - Divadlo Alfa
Rabih Mroué: Hledání ztraceného zaměstnance

Rabih Mroué, Bejrút
Režie: RabihMroué, výprava: Samar Maakaron, Talal Chatila, hrají: Rabih Mroué a Hatem Imam.
Délka představení: 1 hod. 45 min.

Výše postavený zaměstnanec ministerstva financí zmizí beze stopy. Uprchl s milenkou? Stal se obětí zločinu? Zároveň zmizí i aktovka plná peněz… Noviny přinášejí každý den navzájem si protiřečící zprávy, rodina je zoufalá. Autor, režisér a herec RabihMroué v roli detektiva případ sleduje a diváci se stávají svědky toho, jak je veřejné mínění formováno a deformováno fámami, polopravdami, obviněními, nacionalisticko-politickými konflikty a skandály.

Othello (Polsko)

Z inscenace OthelloSobota 12. září, 13.30 - Sál Peklo
W. Shakespeare: Othello

Teatr Bagatela, Krakov
Režie a scénografie: Maciej Sobociński, hudba: Bolesław Rawski, choreografie: Kamila Jankowska aWitold Jurewicz, hrají: Marcel Wiercichowski, Urszula Grabowska, Marcin Sianko, Magdalena Walach a další.
Délka představení:3 hod.

"Láska Desdemony a Othella je tragická od samého počátku, protože ji postavili na křehkých základech – na silné vášni, instinktech a smyslnosti, pouze na emocích," poznamenává ke svému výkladu hry režisér Maciej Sobociński. "Je ohromná a strhuje svou silou, ale chybějí jí prvky, které by zaručily její životnost. Tento portrét lásky je vlastně velmi aktuální."

Salome (Česká republika)

Neděle 13. září, 20.00 - Velké divadlo
Richard Strauss: Salome
Divadlo J. K. Tyla, Plzeň
Režie: Martin Otava, hudební nastudování a dirigent: Ivan Pařík, scéna: Ján Zavarský, kostýmy: Dana Svobodová, choreografie: Dana Gregorová, hrají: Katja Christine Beer nebo Ivana Šaková, Sergej Ljadov nebo Václav Málek, Karla Bytnarová a další.
Představení trvá:1 hod. 45 min.

Salome patří k nejnáročnějším operám 20. století. Richard Strauss ji napsal na německý překlad tehdy úspěšné hry anglického dramatika Oscara Wilda. Jeho operní verze biblického příběhu o nevlastní dceři Heroda Antipy měla premiéru v roce 1905 v Drážďanech a ihned poté se vydala na triumfální cestu po světových scénách. V plzeňském divadle se dočkala teprve svého druhého nastudování.

Kam vítr, tam pláž (Česká republika)

Z inscenace Kam vítr, tam plážPátek, 11. září, 21.00 - DIvadlo Alfa
Studio Ypsilon, Praha

Režie: Jiří Havelka, hudba: Petr Marek, dramaturgie: Jaroslav Etlík a Ilona Smejkalová, scénografie: Dáda Němeček, hrají: Andrej Polák Petr Vršek, Daniel Šváb, Petr Vančura, Barbora Popelková, Vendula Štíchová a Markéta Richterová.
Délka představení: 1 hodina 30 minut

Autorská inscenace Jiřího Havelky se přes rámcové téma windsurfingu dotýká otázek po smyslu existence, vztahů, komunikace i nesmyslné touhy vrhat se stále vpřed. "Havelka jde v inscenaci proti smyslu pojetí divadla jako zábavy, která musí ohromovat, drásat či dojímat, tedy jakkoli 'šponovat' diváka. To, co se při sledování inscenace rodí, má blízko až k jakési 'divadelní meditaci', kdy člověk málem cítí mořskou sůl na patře a horký písek mezi prsty. Současně se tak zkoumají hranice vnímání divadelního času – zdá se mi, že Havelka tu pravou míru mezi uchopitelností tématu, možnou otravou z 'placatosti' inscenace postrádající kontrasty a libým prožitkem z klidné pomalosti vystihl přesně," napsala pro DIvadlení noviny Kateřina Kočičková.

Vyhrýli s inscenací Kam vítr, tam pláž

Tereza Benešová, Jitka Hoglová, Zuzka Lešetická, Daniela Šumová a Ludmila Vilímová.

Vše o Mezinárodním festivalu Divadlo, Plzeň - 9. až 17.9. 2009

Autor:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Audioknihou roku je životopis Agathy Christie. Zvláštní cenu získal Soukup

25. dubna 2024  16:49

Vítězem ankety Audiokniha roku 2023 se staly memoáry Vlastní životopis spisovatelky Agathy Christie...

RECENZE: Kdo není s Mirai kamarád, bude mít s jejich albem minimálně 69 problémů

25. dubna 2024

Premium Čtvrté album kapely Mirai nese opět japonský název Tomodachi, což znamená „kamarádi.“ Je hezké, že...

TRENDY V KLIPECH: Mirai rekapitulují, Brixtn vytáhli song z šuplíku

25. dubna 2024  12:22

Skupina Mirai ke svému desátému výročí vydala klip Easy, v němž rekapitulují své působení na...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...