Mladá generace muzikálových zpěváků předvedla v české premiéře slavný americký

Mladá generace muzikálových zpěváků předvedla v české premiéře slavný americký muzikál Rent (8. srpna 2013). | foto: ČTK

GLOSA: Provokativní muzikál Rent dal ochutnat to nejlepší z Broadwaye

  • 1
Čelenka, džínová vesta, kostičkovaná košile, plátěné kecky, hravé obrázky Keitha Haringa na stěně... Zlatá a bezstarostná devadesátá léta v New Yorku. Pro umělce doba nekonečných možností, svobody, ale i hrozba AIDS a nulových horizontů. Právě tyhle pocity teď ožily v pražském Divadle Na Prádle.

Sestava mladých zpěváků známých z nejrůznějších muzikálů zde totiž představila legendární operu Rent. Broadwayskou klasiku posledního desetiletí minulého století, hru, která se v originále dočkala bezpočtu repríz, Pulitzerovy ceny a hrála se nepřerušeně dvanáct let.

Skladatel Jonathan Larson chtěl jejím uvedením v roce 1996 předvést krásu rockové opery mladé generaci odkojené na klipech MTV. A povedlo se mu to bezezbytku. Rent se stal klasikou, patří mezi nejoblíbenější muzikály všech dob.

V české premiéře se Rent v Divadle Na Prádle představil v tom nejlepším světle. Léty prověřené skladby dobře sedí, mladí zpěváci skvěle zpívají i tančí a na pódiu v každé části ukazují, jak hrou žijí a jak je baví.

Představení hlavně působí opravdově. Na autenticitě mu dodává krom zdravě civilních výkonů jednak sám stísněný prostor divadla a dále živá kapela, která hraje skrytá v místnosti vedle pódia. Prostě jakoby si vaši sousedi v  apartmánu na East Side udělali zkušebnu v pokoji přes zeď.

Čeští zpěváci se navíc pod vedením anglického režiséra Steva Josephsona rozhodli, že hru předvedou v původním znění. A těžký úkol zvládli, jejich angličtina je až překvapivě bezchybná.

Pokud si dokážou udržet laťku vysoce nastavenou při premiéře i pro další srpnová představení, mohli bychom se pro velký zájem dočkat i uvažované české verze. Broadwayská klasika v tak živém podání, kterou můžete celý srpen vidět v Divadle Na Prádle, by si to určitě zasloužila. A z českého Rentu by se mohla stát muzikálová událost podzimu pro hodně široké publikum.