Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart | foto: Profimedia.cz

Muzikál představí Mozarta jako génia, sukničkáře i pijana

  • 0
Repertoár Městského divadla Brno brzy rozšíří muzikál Mozart! o životě geniálního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Dílo libretisty a pražského rodáka Michaela Kunze a amerického komponisty Sylvestra Levaye uvede brněnský soubor v české premiéře.

Muzikál není jen oslavným životopisem, věnuje se také rozporným stránkám Mozartovy osobnosti včetně obtížného vztahu k rodině, milostných avantýr a pití.

Na jevišti se v rychlém sledu střídají města a místa, která Mozart za života navštívil. Publikum postupně rozkrývá pozadí vztahů s dominantním otcem, sestrou i manželkou. Celý děj sleduje jakési Mozartovo druhé já, porcelánový chlapeček Amadé. Právě jako malého dokonalého génia chtělo Mozarta vidět okolí.

"Je to nově vytvořený příběh, v němž se střetává dospělý Mozart se substancí své geniality, což je malý dokonalý Amadé, kterého v dětství vodili jako cvičenou opici," uvedl Michael Prostějovský, který libreto přebásnil do češtiny. Je to příběh boje génia s všedností a autoritami, doplnil překladatel.

"Mozarta vidíme jako člověka, který je 150 let před před vrstevníky nejen tím, co skládá, ale i jak žije," uvedl režisér Stano Slovák. Dospělý Mozart má proto víceméně moderní vzezření a kostým, na rozdíl od ostatních postav, jejichž vzhled odpovídá době Mozartova života.

Libretista Kunze se narodil v roce 1943 v Praze, ale hned po válce jeho rodina odešla do Německa a dnes žije v Hamburku. Mozart! je třetím muzikálem, na němž spolupracoval se skladatelem Levayem. Premiéra byla v roce 1999 ve Vídni. Od té doby muzikál hráli například v Hamburku, Budapešti a Tokiu. První představení v Česku plánuje Městské divadlo na 3. října.

Scénu vytvořil Jaroslav Milfajt, kostýmy vznikly podle návrhů Andrey Kučerové. Do hlavní role obsadil režisér Dušana Vitázka, s nímž alternuje Aleš Slanina. Mozartovu manželku Konstance alternují Johana Gazdíková a Hana Holišová, jeho sestru Marta Prokopová a Ivana Skálová. Choreografii připravil host z Chorvatska Igor Barberić, autorem hudebního nastudování je František Šterbák.

Uvedení muzikálu Mozart! je zároveň oslavou pěti let od dostavby a zprovoznění Hudební scény Městského divadla Brno. Dosud na ní muzikálový nebo operetní soubor uvedl 29 inscenací, z toho deset světových a 15 českých premiér. K nejúspěšnějším patří slavné muzikály Hair, Jesus Christ Superstar, Šumař na střeše, Cikáni jdou do nebe, Čarodějky z Eastwicku, Bídníci a Evita.

Hudební scénu již navštívilo více než půl milionu diváků. V říjnu očekávají divadelníci návštěvníka číslo 555 555, který dostane zvláštní odměnu v podobě zájezdu do Londýna s návštěvou tří kvalitních divadelních představení.

,