Moravské divadlo chce mít víc diváků

Mimořádně pestrý repertoár připravilo na příští sezonu svým divákům Moravské divadlo v Olomouci. Na své si přijdou milovníci činohry, opery, baletu či muzikálu. Největšími trháky by měla být představení Nemocnice na pokraji zkázy či shakespearovské drama Romeo a Julie.

"Cílem našeho dramaturgického plánu je vyhovět divákům a nabídnout pestrý program. Životně důležité však je, abychom dosáhli vysoké návštěvnosti a tržeb. Žádné velké umění nemá smysl, když neosloví diváky," řekl ředitel divadla Václav Kožušník.

Například činohra proto vsadila na osvědčené tituly a režiséry, nevyhýbá se však ani psychologickému dramatu či současné zahraniční dramatice. Na tvorbě dramaturgického plánu se podílel budoucí nový šéf činohry Václav Klemens, který ke spolupráci přizval dramaturgyni Alici Taussikovou.

Sezonu otevře pohádka O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku. Kromě komedie Nemocnice na pokraji zkázy a tragedie o nejslavnější milenecké dvojici. Na jevišti divadla ožije také legenda o králi Artušovi ve hře současného německého dramatika Tankreda Dorsta. Režie hry Merlin se ujme režisér nejmladší generace Jan Mikulášek.

Na programu divadla se objeví i klasická detektivka. Její příznivci se mohou těšit na příběh Dům u dvou vražd, českou premiéru současné francouzské hry Rodinný průvan či Svět za mřížemi Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

Činohra spolu se soubory opery a baletu spojí síly v muzikálu Divotvorný hrnec Burtona Laneho. "Je to první pokus o muzikál, v němž vystoupí všechny tři soubory. Doufáme, že bude diváky příznivě přijat," uvedla šéfka souboru opery a operety Ludmila Machytková.

Její soubor pro publikum připraví i známou operetu Cikánský baron či Verdiho operu Nabucco. Při tomto představení uvedeném v originálu publikum vůbec poprvé využije čtecího zařízení. Naopak v češtině zazní Mozartova opera Figarova svatba. Sezonu opera uzavře Smetanovou Čertovou stěnou.

Dvě představení připravuje i olomoucký balet. V listopadu uvede taneční ztvárnění Mozartovy hudby v představení pracovně nazvaném Lux et Requiem. Publikum potěší i klasickým baletem Oněgin.

Baletní představení patří podle vedení divadla k nejnavštěvovanějším, následují opery a operety a poté činohra. Divadlo si letos klade za cíle přilákat do hlediště více diváků a zvýšit i počet předplatitelů. Loni jich bylo asi 3100.