Producent Janis Sidovský je pevně spjat s hradem Karlštejn, několik let zde...

Producent Janis Sidovský je pevně spjat s hradem Karlštejn, několik let zde pořádá letní divadlo Noc na Karlštejně a zároveň je i místostarostou zdejšího městyse. | foto:  Petr Kozlík, MAFRA

Divadla a hudební festivaly mají dostat od ministerstva až miliardu

  • 8
Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá program, který finančně podpoří nezávislou kulturu v oblasti hudby a divadel. Jedná se o jednorázovou podporu ve výši až miliardy korun pro subjekty přímo zasažené opatřeními v souvislosti s pandemií koronaviru.

„Soukromá divadla a letních scény by tak mohly získat potřebnou podporu. Až jedna miliarda korun by měla pomoci jak hudebním festivalům, tak divadelním scénám, které od 10. března na déle než čtvrt roku zastavily činnost,“ uvedl za sdružení letních divadelních scén Janis Sidovský. 

„Bylo nám přislíbeno, že by měl v nejbližších dnech tento program odejít na vládu. Ještě se k tomu musí vyjádřit Ministerstvo kultury, ale i tam je po jednáních přislíbena podpora,“ dodal Sidovský, který je zároveň producentem muzikálu Noc na Karlštejně.

Intenzivní jednání týkající se rozvolňování a podmínek pro konání kulturních akcí prý probíhají rovněž s Ministerstvem zdravotnictví. „Na pracovní skupině Karanténa, kterou vede epidemiolog Rastislav Maďar, jsme slyšeli přísliby, ale potřebujeme, aby tyto plány byly nahlas řečeny na veřejnost,“ uvedla  Jana Heřmánková, která za Českou obec hudební vede jednání o podmínkách. 

„Přes léto už si dovedeme představit akce až pro tři až pět tisíc lidí, a od září úplné uvolnění, vždy s dovětkem příznivé situace. Potřebujeme jasná pravidla trhu. Chceme dělat akce bezpečně a podle jasných pravidel. Případně můžeme začít dělat demonstrace,“ dodala Heřmánková.

„Aktuálně je možné říct, že probíhají jednání k programu ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva kultury na podporu kulturně-kreativního průmyslu,“ sdělila na mluvčí ministerstva průmyslu Štěpánka Filipová.

Robin Čumpelík, který má na ministerstvu starosti inovační strategie, řekl, že program by měl jít v nejbližších týdnech do vlády. Pomůže prý rozhýbat kulturní průmysl, který se vzpamatovává jen pomalu. Program je určen pro podnikatelské subjekty v kultuře, namátkou uvedl hudební kluby, promotéry, pořadatele tradičních slavností i divadla, tedy subjekty, které nedosáhnou na vládní záchranný balíček pro kulturu.

Kulturní akce zaslouží stejnou ochranu jako cestovky, navrhuje Sidovský

Ten vláda schválila v dubnu ve výši 1,07 miliardy korun. Nezávislé umění z něj dostane 440 milionů korun, na podporu regionální kultury půjde 300 milionů korun. Příspěvkové organizace v resortu, kam patří třeba Národní divadlo, Národní muzeum či Národní památkový ústav, získají zatím 300 milionů korun. 

Dalších 30 milionů korun půjde na zřízení programu na podporu zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií. Majitelé některých soukromých divadel ale poté ministra kultury Lubomír Zaorálka kritizovali za to, že nepůjde nic do sektoru, který nepobírá dotace.

„Vybraní, a je jich celá řada, už peníze dostali. Jen nezávislá kultura stále bojuje o přežití, ale konečně začínáme cítit, že se s námi někdo seriózně baví. Na Ministerstvu průmyslu a obchodu vzniká dotační program na podporu kreativně kulturního průmyslu, v jehož rámci by se mohlo jednat až o miliardu korun,“ řekl mluvčí České obce hudební Alexandr Smutný.

,