Alkohol a cigarety vedou k úspěchu. Milan Šteindler byl hostem Za scénou

  • 9
Cigarety, alkohol, smrt, rybí prsty. O tom všem bude herec a režisér Milan Šteindler mluvit v představení Tatarák na Ex. „Kouřím od šesté třídy a před šedesátkou mi na krabičku napíší, že jsou cigarety škodlivé. To jsem určitě nevěděl, myslel jsem si, že jsou plné vlákniny,” láká v nadsázce v pořadu Za scénou na jedno z témat hry.

Právě proto by představení podle Šteindlera mohlo zaujmout i samotného prezidenta Miloše Zemana, kterého společně s hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem označuje za své oblíbené komické duo. „On je esenciální případ, že alkohol a cigára vedou k úspěchu,” uvedl Šteindler a dodal, že v tomto ohledu proti Zemanovi žádné výtky nemá.

„Je už otřepané, jak o nás v Divadle Sklep říkali, že jsme skupina alkoholiků maskujících svou běžnou činnost divadlem. Já ale v Tataráku popisuji náš vývoj od začátků až do dneška,” prozrazuje. Důležitou součástí hry je také smrt. „Je to taková konečná značka. Když se začne blížit, člověk si říká: Aha naplnil jsem ten život vlastně dobře?”

Oblíbené nastavování zrcadla společnosti však v plánu nemá. „Všechna ta témata jsou prostě jen věci, jimiž je lidská cesta dlážděna až do konečného stavu,” podotýká a dává za příklad amerického spisovatele Charlese Bukowského, který si i přes svůj zhýralý životní styl nevedl vůbec špatně.

Žánrově Šteindler Tatarák na Ex označuje za něco mezi stand-upem a komedií jednoho muže. „Nemá to doslova děj,” přibližuje. Představení vytvořil společně s kolegou Jiřím Antonínem Trnkou, který je taktéž jeho režisérem. „Rád spolupracuji s někým, kdo má na věc druhý pohled a klidně mi řekne, že je to blbé, což se mi tady dělo často,” žertuje.

Hudebně večer doprovodí Vojtěch Záveský alias Vojtaano. Podle pozvánky Divadla Palace čeká diváky „krutě upřímné představení pro všechny, kdo ztratili iluze o světě i o životě, ale stejně jako hlavní protagonisté se nebojí realitě hrdě tlemit do ksichtu“.

V plánu má Šteindler do konce roku ještě tradiční a oblíbenou Vánoční besídku Divadla Sklep. Letošní výjezdní zasedání tvůrců se však teprve uskuteční, zatím tak není jasné, čím herec a režisér přispěje.

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv, kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, televize, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde). Moderuje Monika Zavřelová.