Oslavy Mezinárodního dne tance nabízí program ve více než deseti městech po...

Oslavy Mezinárodního dne tance nabízí program ve více než deseti městech po celé ČR. | foto: Mezinárodní den tance

Mezinárodní den tance usiluje o baletní rekord, program je po celé ČR

  • 1
Po celém světě se slaví Mezinárodní den tance. Program pro veřejnost připravuje přes deset českých a moravských měst. Tančit se bude na veřejných prostranstvích, v sálech, klubech a divadlech. V Praze se pokusí překonat český rekord v počtu účastníků jedné baletní hodiny.

V Praze se chystá mimo jiné zápis do České knihy rekordů. Pod vedením členů Baletu Národního divadla a Laterny magiky se na piazzettě Národního divadla uskuteční baletní hodina, které se zúčastní stovky tanečníků, a pokusí se tak ustanovit nový rekord.

Další program bude zahrnovat vystoupení profesionálních souborů současného tance 420PEOPLE a ME-SA, performery nového cirkusu z produkce Cirkusu Mlejn nebo street dance flashmob.

Mezinárodní den tance

29. dubna se slaví od roku 1982, kdy ho vyhlásila International Dance Committee of the International Theatre Institute, partnerská organizace UNESCO. Tento den je významný narozením velkého tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverrea (*1727), který byl svými  současníky nazýván Shakespearem tance. Cílem oslav je připomenout si univerzální povahu tance, který ve svých nesčetných variantách překonává etnické, kulturní, politické i náboženské bariéry mezi lidmi.

Již tradičně piazzeta ožije společnou choreografií pro všechny taneční nadšence, tzv. flashmobem, který bude pod taktovkou BDS Academy ve znamení street dance.

Plná náměstí

Pro dětské návštěvníky se chystá taneční dílna. Závěr dění na piazzetě bude patřit novému cirkusu v produkci Cirkusu Mlejn.

Poté se oslavy za asistence performerů poslední show přesunou na vltavskou náplavku u Rašínova nábřeží, kterou tancem zaplaví studenti pražských tanečních škol a začnou tančírny pro veřejnost.

Oslavy Dne tance se v Praze propojí i s projektem Piána na ulici. U klavírů umístěných v centru a blízkém okolí se budou během dne odehrávat krátká taneční představení studentů HAMU.

Roztančit veřejná prostranství, jako jsou náměstí či nádraží, a přitáhnout diváky na taneční představení do divadel a kulturních center se v den oslav chystají také v Brně, Českých Budějovicích, Liberci, Ostravě nebo Plzni.

Oslavy Mezinárodního dne tance spadají pod právě probíhající festival Mezinárodní týdny tance (o festivalu více zde).