Václav Kopta a Pavla Tomicová na plakátu k nastudování Revizora v Městských...

Václav Kopta a Pavla Tomicová na plakátu k nastudování Revizora v Městských divadlech pražských | foto: Městská divadla pražská

Diktátor i Faust. Hned dvacet premiér chystají Městská divadla pražská

  • 3
Jedenasedmdesátá sezona Městských divadel pražských začne už první záříjový víkend. Jelikož se více než polovinu jarní části nehrálo, počítá v nové sezoně umělecké vedení hned s dvaceti premiérami. Hned šest z nich plánují právě na září.

Tou první bude v divadle ABC Vojna a mír v inscenaci zdejšího uměleckého šéfa Michala Dočekala. „Vzhledem ke koronavirové situaci se premiéra přesunula z původního červnového termínu na 4. září,“ uvedly za divadlo Hana Morávková a Lucie Korbeliusová. Jako kníže Bolkonskij se v divadelní adaptaci slavného Tolstého díla objeví Jan Vlasák, jeho děti si zahrají Tomáš Havlinek a Tereza Marečková.

V ABC se v září diváci dočkají premiéry novinky Zítra swing bude znít všude, chystá ji sem Ondřej Havelka. Největší scéna Městských divadel dále v nové sezoně nabídne dvě režie Davida Drábka, tou první bude v říjnu Vražda v klášterní ulici, tou druhou Petr Pan v prosinci. V roce 2021 bude následovat Hábova režie Brechtovy Matky Kuráže, Čičvákova adaptace Chaplinova Diktátora a hlavně Dočekalova inscenace Hamleta. Na tu však dojde až více než za rok, v červnu 2021.

Komornější Rokoko hlásí šest nových premiér, dvě jsou v plánu taktéž hned v září. Bude jí Posedlost v režii Jakuba Šmída a dále očekávané Kanibalky 2: Soumrak samců Davida Drábka. Z dalších plánů Rokoka zaujme především hostování Vladimíra Morávka, který sem na únor chystá inscenaci Suchého a Havlíkovy hry „Dr. Johann Faust, Praha II, Karlovo nám. 40“. Premiéry se zde dočká i již jednou odložená Nvotova inscenace Honzlová.

Divadlo Komedie plánuje hned sedm premiér. Jednou z nich bude koronavirem pozastavená práce na česko-německé koprodukci Švejk/Schwejk, která vznikla ve spolupráci s augspurským Staatstheater. Slibně vypadá i opera Emil Běžec, kterou sem dle libreta historika Pavla Kosatíka a hudby Miloše Orsoně Štědroně chystá Jiří Nekvasil.

Městská divadla dále rozšiřují svůj program pro žáky a studenty. Novinkou bude video cyklus „V hlavní roli: Maturita!“, kdy každý díl přiblíží populárně-naučnou formou klasické dílo světové literatury. Na projektu, který odpovídá maturitním požadavkům, spolupracují i středoškolští pedagogové. 

„Letos se okolo maturit rozprostírala téměř hamletovská otázka: budou, nebo nebudou? Chtěli jsme maturantům v této nelehké době trochu pomoci, proto jsme přišli s tímto cyklem,“ vysvětlila divadelní pedagožka Lucie Mecová. Jako první se plánují Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, Evžen Oněgin nebo Romeo a Julie.