Záběr z projektu Měsíční sonáta č. 11

Záběr z projektu Měsíční sonáta č. 11 | foto: NoD

Apollo 11 volá Houston. Z prvního letu na Měsíc vytvořili sonátu

  • 0
Měsíční sonáta č. 11. Nezvyklý projekt mapující téměř devětačtyřicet let staré první přistání na Měsíci připravil pražský NoD.

„Je to plnohodnotný koncert, kdy přímo na jevišti vzniká živá elektronická hudba v podání našich čtyř herců a zároveň také rekonstrukce komunikace posádky Apolla 11 s řídicím centrem NASA,“ vysvětluje koncept čtvrteční premiéry dramaturgyně Natálie Preslová.

Veškeré texty jsou věrným přepisem komunikace posádky Apolla s řídicím centrem v Houstonu. „Děj tedy kopíruje skutečnou trasu Apolla ze Země na Měsíc a z komunikace astronautů s NASA se dozvíme spoustu detailů mise – například jestli jsou ve vesmíru vidět hvězdy, co přesně astronauti na palubě jedli nebo komu posílali přání k narozeninám,“ pokračuje Preslová. „Na jevišti máme koncertní scénu, která je zároveň kokpitem vesmírné lodi se vším, co do něj patří.

Celá vizuální stránka je inspirovaná technologiemi, které dostaly Apollo 11 na Měsíc a které by dnes strčil do kapsy jakýkoli mobilní telefon,“ popisuje dramaturgyně. 

„Během letu Apolla se přeneseme na začátek 70. let, do boomu elektronické hudby i kosmonautiky. A samozřejmě taky na Měsíc,“ uzavírá. V režii Janka Lesáka se objeví Lumíra Přichystalová, Martin Cikán, Ladislav Karda a Jan Strýček, hudbu připravil Ivo Sedláček.