Jan Cina v představení Měsíční kámen

Jan Cina v představení Měsíční kámen | foto: Zuzana Lazarová

RECENZE: Na Jana Cinu dopadá sopečný popel a homofobní předsudky

  • 6
Působivé představení zaobírající se problematikou přijímání odlišné sexuální orientace uvádí pražské Studio Hrdinů. Ústřední roli islandského chlapce, který čelí historickým momentům roku 1918, zde ztvárnil populární herec Jan Cina.

Nápor španělské chřipky, nástup fenoménu kinematografie, výbuch sopky Katla, problematika sexuální odlišnosti. Velké množství zdánlivě nesourodých témat nabízí jedna z posledních premiér pražského Studia Hrdinů. Režisérka Kamila Polívková zde spolu s herečkou Terezou Hofovou uvádí novinku Měsíční kámen, která tematicky navazuje na jejich předchozí úspěšný počin Skugga Baldur.

I Měsíční kámen totiž divákům představí svět Islandu pohledem tamního současného spisovatele Sjóna (vlastním jménem Sigurjón Sigurdsson, známý spoluprací s islandskou multiumělkyní Björk). Polívková s Hofovou využily k divadelní práci Sjónovu stejnojmennou novelu, ve které se autor pokusil na svůj rodný ostrov nahlédnout kolem roku 1918.

Tehdy ospalá země stranou evropského dění jen nevzrušivě přijímá zprávu o konci první světové války. S ní související pandemie španělské chřipky ji však zasáhne napřímo. Apokalyptické časy pak dokresluje jen několik týdnů předcházející dosud poslední velká erupce nejnebezpečnějšího islandského vulkánu.

Jan Cina v představení Měsíční kámen

Dostal Thálii za vojáka wehrmachtu. Děsivě aktuální, uvedl Saša Rašilov

Měsíční kámen ale tyto události ukazuje v pozadí, plně se soustředí na vnitřní boj chlapce Mániho Steinna. Homosexualitu totiž tehdejší společnost ostře nepřijímá, Máni si tak své tužby plní pokoutným uspokojováním „kunčaftů“ v zatáčkách silnic či na jiných nevzhledných místech. Temnou realitu pak překrývá sněním, kterému se oddává v rodícím se reykjavickém kině.

Nedobové záběry

Ústřední postavu ztvárňuje ve Studiu Hrdinů Jan Cina. Zaujme hned v úvodu večera, kdy se náhle vyloupne v hledišti mezi diváky, aby začal popisovat svůj život. Chlapcovy osudy podává jakoby nezúčastněně, což je zcela v souladu s doprovodnými projekcemi točenými přímo na Islandu. V nich vystupuje Tereza Hofová jako jeho vysněná hrdinka Irma Vep; inspirovaná němou sérií Les Vampires režiséra Louise Feuillada.

Filmové dotáčky ve stylu němého filmu i surrealismu přímo korespondují s tématem večera, Polívková jimi nicméně diváky silně znejisťuje. Záběry totiž zcela nepokrytě vznikaly na Islandu dnešních dní. Události načrtnutého dění a řešené problematiky však souvisejí s dnešní dobou tak jasně (covid, střelba v bratislavském baru), že jsou zcela namístě.

Měsíční kámen

75 %

Studio Hrdinů

premiéra 2. září 2022

režie: Kamila Polívková

hrají: Tereza Hofová, Jan Cina, Thóranna Dögg Björnsdóttir / Aid Kid

Hercovo křehké vzezření a sympatický projev pak kontrastují s chladným, ale explicitním a velice podrobným popisem sexuálních scén. I když pro silný důraz na dotáčky nemůže Cina zcela využít svůj herecký potenciál, dokáže diváky do svého příběhu vtáhnout. Pomáhá i hudba v podání Thóranny Björnsdóttir a Aid Kida.

Mezi vrcholné části večera patří momenty, kdy tvůrci ztvárňují španělskou chřipku a chlapcovo stonání. Silné obrazy doprovozené stejně silným autorovým jazykem dávají divákovi vzpomenout třeba i na slavnou Masku červené smrti E. A. Poea. Zaujme i motiv padajícího sopečného popela.

Měsíční kámen je tedy představení náročné, avantgardní, ale působivé a ve své výpovědi velice silné.