Martin Stropnický převedl na divadlo nevyrovnanou Zkoušku orchestru

  • 0
Snímek Federika Felliniho Zkouška orchestru z roku 1978 patří k jeho ideově nejostřejším dílům. Na drobnokresbě členů symfonického tělesa lze s úspěchem ukázat komplikovanou strukturu lidského společenství. Tématu se odvážně zmocnil umělecký šéf pražského Divadla na Vinohradech Martin Stropnický, který scénář filmového díla upravil a se souborem také nastudoval.

Herecká potence vinohradských se v kresbách různých lidských typů objevuje ve velice příznivém světle, za všechny jmenujme Petra Kostku jako inteligentně rozdurděného violoncellistu, dvojici "oražených" mladíků od bicích nástrojů v podání Pavla Baťka a Michala Novotného, či věčné rivaly – houslisty Otakara Brouska a Ladislava Freje.

Parádní Viktor Preiss

Vynikne komplikovaná postava narcistního a zároveň o sobě pochybujícího dirigenta v parádním podání Viktora Preisse. Veronika Žilková jako televizní moderátorka, která natáčí mezi muzikanty zábavný pořad, prezentuje prvoplánovou mediální "slepici", koncepce postavy je však neúměrně zjednodušující.

Z inscenace Zkouška orchestruZ inscenace Zkouška orchestru

Z inscenace Zkouška orchestru


Problém inscenace tkví především ve zlomu nálady z víceméně komediálního zobrazení jednoho profesního společenství do vážné, symbolické roviny. Střih působí násilně i rozpačitě zároveň. V původním díle je přechod k finále logičtější, také díky výrazovým možnostem filmu.
Ne zcela vyrovnanou, ale respektabilní Stropnického inscenaci podporuje magická scénografie Martina Chocholouška.

FEDERICO FELLINI - Zkouška orchestru
Divadlo na Vinohradech, Praha. Divadelní adaptace a režie Martin Stropnický, premiéra 22. října 2009, délka představení 145 minut.
Hodnocení: 60 %