Muzikál Láska je láska

Muzikál Láska je láska - Lucie Bílá v muzikálu Láska je láska, Divadlo Ta Fantastika Praha (28. února 2005) | foto: Michal Šula, MF DNES

Lucie Bílá se rozhodla změnit osud

  • 6
Na jevišti jako Johanka z Arku, královna Ginevra či čarodějnice Morgana umírala nebo prožívala prudkou vášeň, zradu a chuť msty. V novém crazy muzikálu dramatika Antonína Procházky Láska je láska čeká Lucii Bílou zcela nová úloha.

Její hrdinka se jmenuje jen Ona a je to  mladá žena velmi nespokojená se svým osudem. Proto se ho rozhodne zcela radikálně změnit: totiž začít rovnou tím, že ovlivní již život svých rodičů, zejména příliš bohémského tatínka.

Premiéra je dnes v Divadle Ta Fantastika, kde se muzikál bude hrát střídavě se starším titulem Excalibur nejméně do konce roku. 

Autorem muzikálu, který je složen z dvaadvaceti hitů Lucie Bílé, je úspěšný komediograf Antonín Procházka, který role v bláznivém příběhu napsal hercům přímo na tělo. Muzikál Láska je láska chce diváky především bavit.

"V životě jsem se při zkoušení tak nenasmála. A při veřejných generálkách jsme si ověřili, že Procházkův muzikál funguje i na diváky," prohlašuje Lucie Bílá, pro kterou byla úloha hrdinky zvané Ona příjemným osvěžením.

"Byl to však také obtížný úkol. Na začátku mám co hrát, protože se hádám s partnerem. Ale pak už přicházejí jen monology, kterými připravuji další situace. Jsem ten, kdo nahazuje míček, a to je strašně těžké," říká Bílá, která musí po celé představení zůstávat ve střehu.

"Musela jsem se naučit nejen svou roli, ale také text všech ostatních, abych mohla nahodit či vhodně reagovat, kdyby někomu role  vypadla," vysvětluje. Přestože kostra příběhu je neměnná, zpěvačku baví, že má na jevišti prostor také pro improvizaci: "Například když někomu zazvoní mobil,  můžu na to hned reagovat."

S Procházkovým textem, který se podobá konverzační komedii, se však zpěvačka nejprve trápila. "Na začátku jsem si nadávala, že jsem se do toho pustila. Ještě těžší než humor udržet a správně načasovat byla přesná artikulace. Například větu ‚Opustila jsem svoje rodiče těsně před mým početím‘ jsem musela trénovat a ještě teď nevím, jestli bych ji zvládla říct rychle  třikrát za sebou," říká  Bílá.

Na počátku zkoušek se dokonce roli pokoušela přepsat, tak jak se naučila při televizních pořadech Lucie na bílo, kde jí zprvu slova psal Karel Šíp, ale zpěvačka jen zřídka dokázala text reprodukovat bez vlastních úprav.

"Tonda Procházka proti mým nápadům nic nenamítal. Bez ironie totiž říká, že herec ví vždycky všechno líp než autor, který hru píše u stolu a nemůže si být jist, že text bude na jevišti fungovat. Ale nakonec jsem se vždy pokorně vrátila k Procházkově libretu, protože ho napsal geniálně," tvrdí Bílá.     

Postava zvaná Ona je také zpěvačka a hvězda, ale chce se přepsat a změnit. Sama Bílá by v životě nic neměnila a za hvězdu se rozhodně nepovažuje. "Jsem zvědavá, jestli se v muzikálu pozná můj tatínek. Změnili jsme však jméno,  aby to nebylo tak snadné," žertuje Bílá.

Po zkušenosti s muzikálem Láska je láska, který obsahuje velkou dávku mluveného slova, se prý zpěvačka nebojí jakékoliv činoherní role. Zda však dojde na slibovanou osudovou ženu Nastasju Filipovnu v Dostojevského Idiotovi v brněnském Divadle na provázku, jasné není.

"Ale rozhodně s režisérem Vladimírem  Morávkem  něco uděláme. Nabízel mi roli ve svém filmu Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, ale obsahovala mnoho  postelových scén, na které nemám náturu. Chystáme se natočit filmovou verzi Excaliburu  v produkci Michala Kocába a věřím, že časem dojde také na nějakou činohru," dodala Lucie Bílá.