Viktor Preiss při loučení s diváky Divadla na Vinohradech  mezi ně odhazuje...

Viktor Preiss při loučení s diváky Divadla na Vinohradech mezi ně odhazuje svůj klobouk. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Svůj širák odhazuji v dál. Viktor Preiss se rozloučil s divadlem

  • 41
Kdo se nevešel do nabitého hlediště, fotil si venku alespoň plakát hry Vstupte!, kterou Viktor Preiss hrál v pražském Divadle na Vinohradech stokrát; v sobotu naposled. Příběh stárnoucích komiků uzavřel zdejší působení herce, s nímž se diváci i kolegové loučili ovacemi vestoje.

Z Chebu vypravili celý autobus věrných fanoušků, zatleskat Preissovi přišli kolegové od Jiřího Dvořáka po Dagmar Havlovou, která mu přinesla navlas stejnou květinu, jakou právě z jeho rukou dostala při svém odchodu ze souboru.

Jen sám Preiss, který ve hře Neila Simona Vstupte!, známé i z filmové verze Sunshine Boys, představuje po boku ředitele scény Tomáše Töpfera jednoho z dua zestárlých komiků zkoušejících návrat na výsluní, se dojetí bránil.

Když ovace vestoje dlouho nebraly konce, nejprve vhodil do hlediště květiny. Poté s gestem Cyrana z Bergeraku i klobouk, ve kterém poslední představení odehrál, a nakonec kravatu. Ani chvíle, kdy před diváky poklekl, potlesk neumlčela. Až když si Preiss zjednal ticho a řekl jediné slovo - Děkuji.

„Bulvár typu Vstupte! chutná jako hořká mandle, divák se baví, a nakonec i slzu zamáčkne. Smích tu má něco navíc, a to je soucit,“ shrnul Preiss po představení typ hry, které se řadily k lehkému žánru, takzvanému divadelnímu bulváru.

Dnes patří k ceněným tragikomediím, kdežto pod bulvárem se rozumí typ médií. I s ním má Preiss své zkušenosti: „Už o mně bez mého vědomí vyšla druhá knížka. Píše třeba, že mou matkou byla Gabriela Preissová, která přitom zemřela v 84 letech rok před tím, než jsem se narodil,“ žasl Preiss.

Jaké má herec po odchodu ze stálého angažmá plány, jestli nevylučuje případný návrat a co se objeví v jeho portrétu pro obnovený cyklus GEN, čtěte v exkluzivním rozhovoru s Viktorem Preissem v pondělním vydání MF DNES.