Alžbeta Bartošová v muzikálu Liduschka (Baarová) | foto: Divadlo J. K. Tyla

Žádný mravní soud nad Baarovou. Liduschka slibuje sarkasmus a provokaci

  • 1
Osud prvorepublikové kontroverzní filmové hvězdy Lídy Baarové se letos dočká ještě jednoho zpracování. Plzeňské Divadlo J. K. Tyla chystá muzikál podle libreta Karla Steigerwalda.

Muzikál vznikl přímo pro tamní scénu. „Měl by přinést zcela nový, sarkastický a provokativní pohled na život slavné herečky,“ informuje za plzeňské divadlo mluvčí Michaela Svobodová. Kus nazvaný „Liduschka (Baarová)“ je dílem trojice Karel Steigerwald, Aleš Březina a Jiří Ornest.

Myšlenka se zrodila v hlavě režiséra Romana Meluzína: „Námět na muzikál o Lídě Baarové nosím v hlavě už řadu let. Mám rád Mannova Mefista, fascinuje mě otázka, zda vůbec může herec při své profesi zůstat morálně čistý. A to je i téma Baarové,“ vypráví.

Autoři muzikálu prý slibují zcela odlišný pohled, dílo se bude nejvíce blížit grotesce s prvky kabaretu. „Není to žádné životopisné drama, žádný mravní soud nad herečkou, nýbrž dadaopera o jedné tragédii dvacátého století. Viděno nehoráznýma očima jako fantaskní groteska šašků. To století bylo tak kruté a nesmyslné, že si víc nezaslouží,“ říká autor libreta Karel Steigerwald.

Hudbu k muzikálu zkomponoval Aleš Březina, který je mimo jiné autorem hudby k desítkám filmů Jana Hřebejka a autorem oper Zítra se bude... a Toufar.

Do hlavní role Baarové je obsazena Alžbeta Bartošová. Jako Fröhlich se představí Petr Vondráček, Goebbelse si zahraje Petr Jeništa, Hitlera Aleš Kohout. Premiéru má plzeňské divadlo na Nové scéně v plánu 26. listopadu.