Záběr z představení Lexicon velšských akrobatů NoFit State Circus.

Záběr z představení Lexicon velšských akrobatů NoFit State Circus. | foto: Letní Letná

Šířit optimismus. Letná i Shakespearovské slavnosti už lákají na léto

  • 0
S optimismem pokračujeme s přípravami dalšího ročníku, vzkazují dva z největších letních divadelních festivalů u nás. Novocirkusová Letní Letná i činoherní Letní shakespearovské slavnosti už v prosinci naznačily hlavní program pro léto 2021 a spustily prodej vstupenek.

Organizátoři festivalu Letní Letná už pokročili v přípravách osmnáctého ročníku a oznámili předprodej lístků na první potvrzenou zahraniční hvězdu. Po šesti letech se k nám totiž vrátí jeden z nejznámějších a nejstarších novocirkusových souborů NoFit State Circus. V létě 2021 přiveze na pražskou Letnou představení Lexicon. Velšští akrobaté budou u nás vystupovat od 12. do 31. srpna 2021.

NoFit State měli být původně hlavní hvězdou letošního ročníku, ten se však nakonec kvůli jarní koronavirové nejistotě v srpnu konal v okleštěné verzi. 

Ředitel festivalu Jiří Turek věří, že se návštěvníkům Letní Letné podaří příští rok vynahradit i další program, který nebylo možné letos uskutečnit. „V tuto chvíli jsme ve spojení se soubory z minulého roku,“ ujišťuje. „Uvidíme, jak se bude celá situace dále vyvíjet. Dramaturgie je vázaná na různé další novocirkusové přehlídky,“ uvedl.

Organizátoři nyní pro léto 2021 počítají s plnohodnotným programem. Nicméně jsou si prý vědomi, že i do osmnáctého ročníku by mohla zasáhnout pandemie. Změny nastanou v případě, že budeme muset následovat státní bezpečnostní opatření,“ připouští Jiří Turek. 

Z letošní „odlehčené verze“ si prý odnáší nejen zkušenost, jak lze v takovém případě program přizpůsobit, ale také inspiraci v podobě open air stage. „Rádi bychom ji pro příští rok udrželi, ale uvidíme, jak vše půjde programově skloubit,“ plánuje. Venkovní scéna by tak mohla zůstat součástí programu.

Kratší verzi museli letos uspořádat i organizátoři festivalu Letní shakespearovské slavnosti. Taktéž oni museli na příští rok posunout hlavní lákadlo, premiéra Bouře v režii dua SKUTR by tedy diváky tentokrát minout neměla. 

„Nebudou chybět oblíbené inscenace z let minulých, mimo jiné Hamlet, Zimní pohádka, Romeo a Júlia, Mnoho povyku pro nic a samozřejmě Veselé paničky windsorské či Zkrocení zlé ženy,“ vzkazují pořadatelé. 

Vstupenky na představení zatím koupit nelze, pořadatelé ale opět spustili nabídku dárkových poukazů, které později umožní jejich přednostní nákup.