Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jako Lazarus. Už o víkendu vstane v Komedii David Bowie z mrtvých

  7:59
V lednu uplynou čtyři roky od smrti Davida Bowieho. Čtyři roky taktéž uplynou od uvedení muzikálu Lazarus, který je považován za jeho testament. Komorní dílo se nyní představí i u nás, premiéru chystají na sobotu v pražském divadle Komedie.
David Bowie ve videoklipu Blackstar

David Bowie ve videoklipu Blackstar | foto: Columbia

V hlavní roli se bude s Ondřejem Rumlem střídat Igor Orozovič. Ten vidí muzikál, který Bowie vytvořil spolu s dramatikem Endou Walshem, jako hledání naděje. „Vypráví o tom, že zcela zamotaný svět nám v hlavě může připadat jako noční můra, změť náhodně přepínaných televizních kanálů a temných představ i vzpomínek. Ale tento svět je v naší hlavě a my ho můžeme jedním úsměvem a pozitivní myšlenkou změnit na cokoliv jiného a krásného,“ vysvětluje herec a skladatel. „Každý z nás si může v bytě postavit raketu a odletět s ní na jinou planetu,“ dodává k myšlence.

Igor Orozovič

Žánr komorního muzikálu u nás zatím moc k vidění není, jen v Praze se mu ve formě ojedinělých produkcí věnuje třeba Divadlo Na prádle či hostinská představení v Semaforu. Nyní jej nabídne Komedie. „Sledovali jsme, jak k Lazarusovi přistoupili v zahraničí a v několika divadlech ho taky pojali jako velikou show a prostě velikou poctu Bowiemu. Ale já jsem vděčný za přístup režiséra Mariana Amslera a dramaturgyně Jany Sloukové, kteří jdou cestou původního nastudování,“ upozorňuje Orozovič.

„To svým komorním nepodbízivým pojetím bylo zjevením i na Broadwayi. Chceme odvyprávět příběh a najít esenci a myšlenku autorů. Především tedy Davida Bowieho. On byl sice hodně barevný a extravagantní zvenku, ale toto je záležitost vnitřku a ten byl ještě bohatší,“ zdůrazňuje.

Lazarus vstal z mrtvých

Titulní píseň Lazarus zařadil Bowie na svou poslední desku Blackstar, vznikl k ní depresivní a mrazivý videoklip ukazující zpěváka téměř na smrtelné posteli. „Slovo deprese mě při čtení scénáře nebo při zkoušení ani jednou nenapadlo. Naopak mě to od počátku naplňuje nějakou zvláštní harmonií – i když hra samotná je pěkný galimatyáš,“ reaguje Orozovič.

„Je fakt, že ji Bowie psal v době, kdy věděl, že umírá. Chodil i na zkoušky. Ale nikdo ze souboru o jeho zdravotním stavu nevěděl a společně stvořili hlubokou a jemnou zprávu o tom, co může být tam dál, na druhém břehu. A že to může být klidné a krásné. A Lazarus přece nakonec vstal z mrtvých!“ upozorňuje herec.

Režisér Marián Amsler do vedlejších rolích obsadil třeba Eriku Stárkovou či Pavola Smolárika. Těžiště muzikálu však spočívá v postavě, kterou oživí Orozovič s Rumlem. „Jakékoliv popisování je na škodu, protože síla příběhu i hlavní postavy je v tom, jak jsou nejednoznačně napsané,“ vysvětluje Orozovič.

„Mohl bych říct, že Thomas Newton John je mimozemšťan, který je uvězněný na Zemi a nemůže se vrátit domů na svou planetu a k rodině. Nebo že je to blázen, kterému se zjevuje nějaká kouzelná holčička a vraždící maniak. Taky bych mohl říct, že je to odraz a odkaz Davida Bowieho, který ve hře přemítá o tom, jak odejít z tohoto světa, a vlastně se zjevuje divákovi skrz každou píseň,“ pokračuje. „Anebo je to příběh člověka, který skončil sám, vyhořelý, rezignovaný, nešťastně zamilovaný, nesrovnaný sám se sebou a hledající smysl života nebo smrti. Hledající smíření a naději. A všechno je to pravda,“ uzavírá.

Osmnáct Bowieho písní

Lazarus nabídne celkem osmnáct Bowieho písní v živém podání, jež přichystal Jan Aleš. Vedle té titulní zazní třeba Heroes, The Man Who Sold the World či Life on Mars?, z novější tvorby pak Where Are We Now? z ceněné desky Next Day. Kapela zahraje ve složení klávesy, kytara, bicí, saxofon, basa a pozoun. Písně budou v originále s českými titulky. Samotné představení bude naopak v češtině s titulky anglickými.

„Pro mě bylo nejtěžší a největší výzvou pochopit Bowieho samotného. Je totiž podprahově přítomný v každém okamžiku hry. Od června jsem studoval materiály a snažil jsem se k němu přiblížit všemi možnými kanály. A to bylo na práci nejvíc vzrušující a obohacující,“ popisuje Orozovič.

Bowieho tvorba jej okouzlila.„Samozřejmě jsem se teď do ní ponořil a zamiloval si ji. Ale nejen hudbu samotnou. Beru jeho písně jako komplexní díla. Důležitou složkou jsou texty, které v Čechách těžko můžeme tak silně a třeba podvědomě vnímat jako anglicky mluvící národy. Jsou prakticky nepřeložitelné,“ zamýšlí se herec a hudebník. „K tomu patří doba vzniku, kontext, charisma samotného Bowieho v jehož hlase je ‚to‘! Neuvěřitelná jevištní pojetí anebo úžasné videoklipy. A samozřejmě neustálý posun a známé ‚changes‘. Některé písně mě na první poslech třeba tolik nezaujaly. Ale když to pak člověk vnímá tak nějak všechno dohromady, tak je to neuvěřitelný vesmír!“ dodává.

Po sobotní a nedělní premiéře chystá Komedie první reprízu hned na pondělí.

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Knihou roku je Hella. Cenu čtenářů má Moravec, v humoru uspěla Macháčková

18. dubna 2024,  aktualizováno  21:39

Knižní svátek Magnesia Litera v pondělí večer vyvrcholil předáváním cen. Knihou roku se stal román...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...