Záběr z inscenace opery Láska ke třem pomerančům

Záběr z inscenace opery Láska ke třem pomerančům | foto: Dasa Wharton

Pohádka pro dospělé nabídne ňadra na scéně. Princ se vydává za pomeranči

  • 1
Stranou zájmu zdejších dramaturgů dlouhá léta zůstávala opera Láska ke třem pomerančům od Sergeje Prokofjeva. Přitom patří k nejúspěšnějším autorovým dílům. Pražské Národní divadlo ji představilo pouze jednou, roku 1963. Od čtvrtka ji uvádí znovu.

Surrealistickou pohádku pro dospělé Prokofjev napsal krátce po emigraci z bolševického Ruska do Států. Autorem původní předlohy ve stylu commedie dell’arte je italský dramatik, satirik a mystifikátor z 18. století Carlo Gozzi, podepsaný i pod hrou Turandot, již pak proslavil Giacomo Puccini.

Lásku ke třem pomerančům Prokofjev napsal na francouzský text pro americké publikum, které ji poprvé uvidělo při světové premiéře roku 1921 v Chicagu pod skladatelovou taktovkou.

Bláznivý děj plný proměn, nadsázky a ironie se točí kolem prince, jenž se vydá pouští za třemi pomeranči ukrývajícími princezny. Představení připravili dirigent Christopher Ward a režisér Radim Vizváry, známý jako autor choreografie k inscenacím Billy Budd a Z mrtvého domu v režii Daniela Špinara.

„Chtěl bych divákům předvést svět představ, iluze a kouzel, v němž se vyobrazují základní, až archetypální vztahy mezi lidmi. Zajímavostí scény budou obrazy na principu japonského divadla kabuki. Pomeranče budou ztvárněné jako ženská ňadra – jako symbol ženství, který v inscenaci hledáme,“ naznačuje.

Prince alternují tenoristé Aleš Briscein a Martin Šrejma, v dalších rolích se objeví Roman Janál, Jaroslav Březina či Eva Urbanová. Po čtvrteční první a nedělní druhé premiéře jsou do konce sezony v plánu tři reprízy.