Daniel Landa

Daniel Landa - Daniel Landa (21. února 2005) | foto: Michal Sváček, MF DNES

Landovo Tajemství čpí patosem

  • 43
Daniel Landa odkryl své Tajemství. V pražském divadle Kalich mělo ve čtvrtek premiéru jeho nové muzikálové drama. Známý rocker se jím chtěl odlišit od převládající muzikálové produkce. To se mu určitě podařilo. Zajímavý příběh však poznamenal všudypřítomný patos a nevyvážené herecké a pěvecké výkony.

Veskrze ponurý příběh začíná na dušičky. Mladá lékařka Eliška odjíždí s kamarádkou na chatu, aby si u lahve vína vzájemně poplakaly na rameni nad nelítostným světem a vlastní citovou vyprahlostí.

Kamarádka Kamila však záhy záhadně mizí ještě než dopije první dvě deci. Eliška se vydává po jejích stopách a postupně se zamotává do víru podivných události.

Od hledání kamarádky Eliška brzy sklouzne k rozplétání středověké legendy o truchlivém osudu zamilované dvojice. Scény ze současnosti se pak začnou v rychlém sledu střídat s obrazy ze středověku a nezařaditelnými vizemi jednotlivých aktérů.

Příběh se vyvíjí zajímavě a divák, který se nenechá zaskočit překotným skokem od hledání kamarádky k tisíc let staré legendě, si jistě užije napětí. Vše vyvrcholí zajímavou pointou, která zpětně vrhá děj celého díla do jiného světla.

Tajemství vlastně ani není opravdový muzikál. Nad hudbou lehce převládá činohra, taneční složka je potlačena téměř úplně. Když už se nějaké kreace objeví, působí spíše parodicky.

Ne úplně přirozeně obecně působí všechny scény ze současnosti, drhne především jejich spojení s hudbou. Landově temné a úderné hudbě mnohem více sedí středověk.

Tím, co Tajemství nejvíce ublížilo, je patos, kterým ho autor zahalil od začátku až do konce. To, že se na jevišti odehrává cosi zásadního, hlubokého, niterného, se divákovi podstrkuje tak okatě, až to vyvolává opačný efekt.

Patosem se nechala pohltit i většina herců, v čele s Michaelou Kuklovou, která hraje Elišku. Středeční předpremiéra vůbec nabídla málo komplexně dobrých muzikálových výkonů. Dobří zpěváci stěží uhráli činoherní pasáže, výteční herci zase měli problém se zpěvem.

Ivan Vodochodský, který ztvárnil Eliščina průvodce odhalováním tajemství, zůstal prkenný jak v činohře, tak ve zpěvu. S obojím se naopak nadstandardně vypořádala Michaela Horká. Lehkost na jeviště přiváli policisté Michala Pleskota a Iva Hrbáče.

Mezi další, kteří s režisérkou Mirjam Landovou nazkoušeli alternované role, patří Lucie Vondráčková, Martin Dejdar, David Suchařípa, Richard Tesařík, Zuzana Norisová, Jiří Langmajer, Lucia Šoralová, David Matásek nebo Josef Vojtek.