Záběr ze zkoušek kusu Lámání chleba

Záběr ze zkoušek kusu Lámání chleba | foto: Š. Wait

Rodinné kroniky ukážou, jak se na jižní Moravě po válce lámal chleba

  • 0
Šatna tělocvičny, barevné vinohrady, proměna moravského venkova a hlavně šedesát let nedávné historie. Skutečné události z jihomoravské vísky Skoronice se staly předobrazem nové hry, kterou pro pražské Švandovo divadlo napsal spisovatel a soudce Josef Holcman.

V kusu nazvaném Lámání chleba reflektuje vlastní zážitky z průběhu dvacátého století doplněné o záznamy obecní kroniky.

Ačkoliv je to pro Holcmana první dramatická práce, vznikla už podle jeho stejnojmenného souboru povídek populární hra Cena facky aneb Gottwaldovy boty. Před třemi lety předlohu zdramatizoval Karel Steigerwald a s úspěchem se hrála ve Slováckém divadle i v pražském Divadle v Celetné. „Josef Holcman nás nechává v Lámání chleba nahlédnout do rodinných kronik, abychom z nového úhlu zkoumali i svou vlastní minulost,“ říká umělecký šéf Švandova divadla Dodo Gombár, který je též režisérem a spoluautorem nynějšího scénáře.

V Lámání chleba diváci uvidí sedláka Vojtu (Jacob Erftemeijer), jeho kamaráda ze sousedství Aloise (Petr Buchta) a Franze Löwyho. Třetího zmíněného, vojenského dezertéra, ztvární Tomáš Červinek, jehož Vojta s Aloisem koncem druhé světové války ukryjí ve stodole a zachrání mu tak život.

Holcman staví trojici v poválečných letech i po nástupu komunismu proti tehdejším každodenním problémům a následně ji protáhne zbytkem minulého století až do současnosti.

V dalších rolích kusu, který láká i na zajímavou scénografii Lucie Labajové, se objeví Miroslav Hruška, Martina Krátká, David Punčochář či třeba Marek Pospíchal. Holcmanovým Lámáním chleba navazuje Švandovo divadlo na dramaturgickou linku, ve které zve ke spolupráci současné české spisovatele.

Scéna už loni uvedla Betonovou zahradu v dramatizaci Petry Hůlové, koncem loňské sezony pak měla premiéru novinka Pohřeb až zítra z pera Natálie Kocábové (recenze zde).

Premiéra Lámání chleba se má na smíchovské scéně uskutečnit tuto sobotu, nejbližší reprízy v pondělí 23. října a dále 4. a 27. listopadu. Hraje se ve Velkém sále.