Komedie Lhář

Komedie Lhář - Fotografie z nového představení Lhář, které nastudovalo pražské Divadlo v Dlouhé. | foto: Divadlo v Dlouhé

Kvůli Lháři si herci zajeli i do Benátek

  • 1
Dnešní divoké Benátky, doba karnevalu, tak přesně do takového prostředí je zasazeno nové zpracování Goldoniho Lháře. V pražském Divadle v Dlouhé ho připravila režisérka Hana Burešová. Kvůli hře herci dokonce zajeli do Benátek nasát tu správnou karnevalovou atmosféru.

"Archetyp lháře, vyskytující se v dramatické literatuře už od antiky, našel v Goldoniho zpracování nejvtipnější a nestárnoucí podobu," uvedl dramaturg Štěpán Otčenášek.

Podle režisérky Hany Burešové existuje řada úprav Lháře, stejně jako existuje více variant zpracování.

"Posunuli jsme Goldoniho pragmaticky viděnou postavu lháře Lelia ke corneillovskému typu lháře-básníka a snílka," uvedla pro ČTK režisérka.

V hlavních rolích se představí Pavel Tesař, Jiří Wohanka, Vlastimil Zavřel. Těm budou sekundovat Marie Horáčková, Klára Sedláčková, Karel Zima, Jiří Kohout a další.

Pro větší inspiraci zamířil soubor divadla do Benátek právě v době, kdy se konal karneval.

"Navštívili jsme viděná a ještě neviděná místa i představení jedné z Goldoniho komedií v provedení benátských herců. Chtěli jsme prožít prostředí jeho her, tedy i Lháře.  Autor totiž důvěrně pracuje s atmosférou tohoto města," dodala Burešová.