Záběr ze zkoušek hry Krásné psací stroje!

Záběr ze zkoušek hry Krásné psací stroje! | foto: KIVA

Škvorecký, Hrabal, Kolář bojovali s normalizací psacími stroji a lepidlem

  • 0
Divadlo Na zábradlí chystá v režii Jiřího Havelky novinku Krásné psací stroje! s hudbou a písněmi Miloše Orsona Štědroně. Hra vylíčí osudy našich předních spisovatelů. V hlavních rolích se objeví Jiří Vyorálek či Miloslav König.

Únorová smršť divadelní premiér vrcholí tento víkend, kdy své nové počiny v Praze představí mimo jiné Divadlo na Vinohradech, Činoherní klub či Divadlo Ungelt. Neměla by ovšem zapadnout ani premiéra Divadla Na zábradlí, kde Jiří Havelka připravil hru Miloše Orsona Štědroně s názvem Krásné psací stroje!

Režisér, který tamtéž zinscenoval už noirové Šílenství, nyní chystá hudební kus, který přiblíží čtyři postavy české kultury. Jan Zábrana, Josef Škvorecký a Bohumil Hrabal v něm bojují o existenci ve víru šedesátých let a normalizace. Souboje svádí psacími stroji, v případě čtvrtého Jiřího Koláře i za pomoci lepidla. Autor Miloš Orson Štědroň si totiž jako hlavní téma zvolil literaturu, konkrétně pak život spisovatelů spojených s nakladatelstvím Odeon, které bylo ve své době fenoménem.

Režie i autorský vklad Jiřího Havelky vychází z muzikálového pojetí celé inscenace a výrazně se opírá o výtvarnou stránku, jejíž autory jsou scénograf Dáda Němeček a kostýmní výtvarnice Andrea Králová. „Důležitý je nápad, klíč k uchopení, nějaká spodní jednoduchá linka, šém, který vše spojuje, vizualitu s hudbou, hudbu s textem, text s hercem, herce s vizualitou...,“ upřesňuje Havelka.

Diváci ve hře uvidí Miloslava Königa jako Jana Zábranu, Petra Jeništu jako Josefa Škvoreckého, Ladislava Hampla jako Bohumila Hrabala a Jiřího Vyorálka v roli Jiřího Koláře. Opomenuta nezůstala ani světová literární scéna, Allena Ginsberga ztvární Leoš Noha.

Premiéra je na programu pražského divadla 19. a 20. února, nejbližší reprízy následují 22. února, 3. a 8. března.